Preşcolarii şi elevii claselor primare de la Şcoala Gimnazială Zamostea au organizat recent Ziua învăţării nonformale, având ca logo ”Tot educaţie. Nonformală”. Şcoala Gimnazială Zamostea s-a înscris în Calendarul de evenimente cu tema “Şcoala quilling”, alături de alte aproximativ 123 de instituţii din 35 de judeţe ale ţării, care promovează învăţarea în contexte variate.
Ziua de 11 octombrie a fost aşteptată cu nerăbdare în elevii şcolii din Zamostea. Materialele necesare activităţii au fost pregătite din timp, imaginaţia copiilor fiind dornică de a se manifesta.
Benzile de hârtie colorată au fost mânuite cu pricepere de preşcolari şi elevi, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice: Agavriloaie Alina, Airinei Mirela, Botezatu Daniela (coordonatorul activităţii), Cojocariu Corina, Grigoroşcuţă Mihaela, Ştefancu Dumitru şi Ursăciuc Aurelia.
Botezatu Daniela, coordonatorul activităţii, a precizat că metodele activ participative au stimulat învăţarea în context nonformal, implicându-i pe copii şi dezvoltându-le creativitatea. Munca în echipă a reprezentat principala formă de organizare a activităţii. Temele abordate au vizat atât anotimpul toamna, cât şi realizarea machetei şcolii. Nu au lipsit nici jocurile recreative care au stârnit amuzamentul participanţilor, antrenându-i în diverse situaţii de comunicare.
„Toată şcoala citeşte”
Obiectele confecţionate de elevi au fost expuse în holul şcolii pentru a fi văzute şi de ceilalţi elevi sau cadre didactice, transmiţându-le astfel invitaţia de a fi ZÎN(Ă). ”Ne dorim transformarea spaţiului şcolii noastre în unul creativ, dinamic şi prietenos, după modelul #Dăculoareşcoliitale, proiect care ne-a inspirat în realizarea acestei activităţi şi căruia intenţionăm să ne alăturăm. O altă idee pe care am dezvoltat-o în şcoala noastră cu prilejul Zilei Învăţării Nonformale a fost: Toată şcoala citeşte. Astfel, elevii claselor primare au citit, timp de 10-15 minute pe zi, texte din domenii variate (literatură pentru copii, educaţie financiară, ştiinţe etc.). Activitatea a avut ca scop îmbogăţirea vocabularului, dezvoltarea gândirii critice şi va continua pe parcursul săptămânii viitoare”, ne-au spus organizatorii.
Coordonatorul activităţii a mai completat că beneficiul învăţării nonformale a fost reorganizarea spaţiului şcolii, „astfel încât să ne adaptăm cerinţelor societăţii moderne, iar copiii să vină cu plăcere la şcoală şi să înveţe în contexte diversificate, mesaj pe care l-am promovat şi pe reţelele de socializare, utilizând #ZÎN. Cu siguranţă aceste activităţi vor deveni o preocupare constantă pentru noi în viitor”.