joi, 10 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 237 (7238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

“Biserica, lumina satului românesc”

La Fălticeni, spectacol dedicat Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, duminică, 6 octombrie 2019 s-a desfăşurat, la Sala “Pictor Aurel Băeşu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, spectacolul folcloric intitulat “Biserica, lumina satului românesc”, organizat de către Protoieria Fălticeni în contextul Anului omagial al satului româ­nesc în Patriarhia Română. În cadrul proiectului s-au alăturat Protoieriei Parohia “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Jahalia,  Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni, Şcoala Gimnazială Râşca, Primăria comunei Râşca şi Căminul Cultural al comunei Râşca.

În prezenţa unei audienţe numeroase doritoare de a descoperi sau redescoperi prin cântece, poezii şi tradiţii traiul şi obiceiurile satului românesc autentic, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a explicat, în deschiderea manifestării, importanţa acestui eveniment dedicat satului românesc, care în acest an este omagiat de Patriarhia Română. Preot de ţară, în satul Leucuşeşti, protopopul a arătat că prin Biserică s-a aşezat armonia între oameni şi s-a trezit spiritul de comuniune, obiceiurile trăgându-şi seva din duhul credinţei şi fiind transmise neîntrerupt între generaţii.

 

Biserica, interesată în a pune în valoare satul românesc

„Dorim să conştientizăm situaţia actuală în care se află zonele rurale, unde mulţi locuitori sunt plecaţi în străinătate, iar multe din obiceiurile şi tradiţiile noastre sunt uitate sau chiar s-au pierdut. Biserica vine şi ne reaminteşte aceste lucruri, arătându-ne rădăcina noastră. Chiar dacă unii s-au născut la oraş, bunicii ori străbunicii au locuit la ţară. Biserica este interesată în a pune în valoare satul românesc, pentru că aici oamenii sunt strâns legaţi mai ales prin tradiţiile care ţin de viaţă agrară şi de viaţa bisericii”, a precizat preotul protopop Adrian Dulgheriu.

Au mai vorbit despre lumea din care face parte ţăranul român, o lume care este dintotdeauna bogată în obiceiuri şi tradiţii, preotul Stelian Grădinariu, paroh la biserica din Jahalia, Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, prof. Ionela Dumitruţ, director la Şcoala Gimnazială Râşca şi primarul comunei Râşca, Ion Bosînceanu.

După rugăciunea „Tatăl Nostru”, rostită de toţi cei prezenţi, preoteasa profesor Mihaela Grădinariu a făcut o mică incursiune în timp, prezentând tradiţiile şi obiceiurile de odinioară. În acest sens, în sala unde s-a desfăşurat evenimentul, prin grija unor localnici care sprijină şi revitalizează identitatea culturală din satele Râşca şi Jahalia, a fost vernisată o expoziţie etnografică în care au fost prezentate covoare de lână, ştergare, costume populare şi acoperăminte pentru biserică lucrate cu multă străşnicie de gospodinele din Jahalia, sculpturi în lemn, fotografii noi şi vechi cu diferite momente din viaţa celor două sate.

 

Comori pentru sufletul oamenilor

A urmat un spectacol cu cântece populare şi poezii dedicate satului şi ţăranului român susţinut de Ana Maria Lămăşanu, Melisa Vărăreanu, Denisa Anton, Elena Arteni şi Grupul „Cetiniţa” al Şcolii Gimnaziale Râşca, coordonat tot de prof. Mihaela Grădinariu. Momentul cel mai aşteptat al serii a fost evoluţia Grupului vocal „Flori de Măr” al Căminului Cultural Râşca, care, sub îndrumarea prof. Mihaela Grădinariu, a încântat publicul cu cântece populare încărcate de mesaje care marchează momentele importante ale trecerii noastre prin lume, care au luat naştere în inima satului şi vor rămâne multe veacuri înscrise ca nişte comori în sufletul oamenilor conştienţi de valorile poporului nostru.

La final, managerul Teodor Brădăţanu a reamintit că ideea organizării unui astfel de eveniment aparţine părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, “iar reuşita acestui proiect ne încurajează să mai organizăm astfel de activităţi. O felicităm pe doamna preoteasă Mihaela Grădinariu care, împreună cu părintele Stelian, face lucruri atât de frumoase, prin care încearcă să menţină aceste obiceiuri şi tradiţii ale satului nostru românesc, dar şi pe cei care îi sprijină, îndeosebi primarul Ion Bosînceanu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni, spectacol dedicat Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.
 Vizualizări articol: 1355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
La Fălticeni, spectacol dedicat Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei