Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava a anunțat că de la începutul lunii septembrie și până în prezent, pe raza județului s-au înregistrat 80 de incendii, din care mai mult de jumătate (46) au avut cauza de natură electrică sau legată de sistemele de încălzire (coșuri de fum necurățate, mijloace de încălzire nesupravegheate, jar sau scântei căzute din sobe). Aceste cifre trebuie luate ca un avertisment în condițiile în care nici nu am intrat încă în sezonul rece, iar statisticile din anii trecuți arată că atunci când este foarte frig creşte exponențial numărul incendiilor pornite de la sistemele de încălzire. Cele mai dese sunt incendiile de la coșurile de fum neizolate sau necurățate, ori de la sobele defecte, care „scapă” scântei în exterior.
În aceste condiții, pompierii au reamintit câteva din regulile de bază de la care nu ar trebui să se abată un consumator, în funcție de mijlocul de încălzire pe care îl folosește.
La sobe, înainte de utilizare, acestea trebuie verificate, reparate și curățate în perfectă stare de funcționare. Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide. Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă. La construcţia unei sobe, se va avea în vedere ca fundaţia proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă sau pe grinzi de lemn ale planşeelor. În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe este interzisă igienizarea cu substanţe inflamabile a duşumelelor şi a oricărui obiect.
În cazul coșurilor de evacuare, este obligatorie verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată. De aici, de la coșurile de fum, pleacă, după cum am amintit, foarte multe incendii devastatoare. Un alt detaliu important, coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor. În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere
Montarea, dar mai ales punerea în funcţiune a unei centrale termice de apartament se va efectua, în mod obligatoriu, de către personal autorizat şi care, la final, va elibera o serie de documente în conformitate cu Prescripţiile Tehnice în vigoare, cum ar fi Autorizaţia de funcţionare sau Verificare tehnică periodică.
Verificarea etanşeităţii buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze se va face cu emulsie de apă şi săpun.