Din acest an școlar, elevi de la școlile gimnaziale din Pătrăuți, Șcheia, Valea Moldovei, Verești, precum și de la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava, vor avea o nouă disciplină în orar, și anume „Istoria și tradițiile romilor”. De regulă, această disciplină este predată la clasă de profesori de limba și literatura romani – maternă, acolo unde aceștia există, sau de profesorii de istorie.
Inspectorul școlar pentru educația romilor, prof. Lucian Dimitriu, a arătat că „Istoria și tradițiile romilor” se studia până acum doar la școala din Gulia, unde fusese introdusă de mai bine de zece ani.
Potrivit programei școlare, disciplina are alocată o oră/ săptămână, pe durata a doi ani şcolari (clasele a VI-a şi a VII-a). Aceasta urmărește conturarea unui cadru favorabil pentru ca elevii să înţeleagă trecutul şi prezentul comunităţii etnice din care fac parte şi să participe activ la viaţa socială şi culturală a acesteia.
Printre altele, elevii vor învăța despre originea şi migrarea romilor, statutul social, juridic şi economic avut de romi în spaţiul românesc, romii în perioada interbelică, acţiuni de represiune îndreptate împotriva romilor, etc.
”Prin introducerea acestui opțional sperăm să existe și mai mulți participanți pentru Concursul Național Istoria și tradițiile romilor, etapele judeţeană și naţională”, a mai arătat Dimitriu.