miercuri, 9 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 236 (7237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Măsură necesară

Camere video de supraveghere pentru punctele de colectare a deșeurilor, în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Implementarea noului sistem de colectare a deșeurilor menajere în municipiul Suceava a fost cel mai „fierbinte” subiect dezbătut de conducerea Primăriei cu reprezentanții asociațiilor de proprietari și cei ai firmelor de salubrizare Diasil și Ritmic, la ședința de marți dimineață. În urma discuțiilor s-a ajuns la o decizie care urmează să fie pusă în practică începând de anul acesta, dar mai ales de anul viitor – montarea de camere video de supraveghere la amplasamentele de colectare a deșeurilor, pentru depistarea celor care nu respectă regulile de depozitare, dar și de trai la comun, din cauza cărora unele platforme moderne arată înfiorător, în vreme ce în restul orașului se păstrează curate și denotă gradul de civilizație al celor care le utilizează.

 

Sistem nou, probleme vechi, dar și altele noi

Pe de o parte, cei mai mulți președinți și administratori de asociații și-au exprimat mulțumirea de a avea amenajate în zonele lor noile platforme de colectare a deșeurilor, semiîngropate și mai nou și din cele îngropate, dar, pe de altă parte, au reclamat utilizarea neconformă a acestora de către o parte a populației, cei care au aruncat gunoiul pe jos, deși era loc în containere, cei care au aruncat sticlă spartă și obiecte din fier, spărgând sacii speciali de colectare din subteran, precum și cei care le-au transformat în depozite de moloz, în loc să solicite mașină care să vină special să le ridice.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a solicitat conducerii asociațiilor de proprietari să ajute la implementarea noului sistem de colectare a deșeurilor, nu să-i pună piedici, cum s-a întâmplat la unele asociații, să ajute atât la stabilirea amplasamentelor pentru containerele îngropate și semiîngropate, cât și la educarea populației.

„Noi lucrăm cu materialul clientului, unde spuneți acolo punem punctul de colectare, dacă este domeniul public. Undeva trebuie puse aceste platforme, nu să fugim de responsabilitate. De asta trăiți între oameni, acolo, să stabiliți împreună cu ei unde să fie amplasate”, a spus Lungu, deranjat de atitudinea unora, care în loc să caute soluții atunci când amplasamentul îi nemulțumește pe unii locatari, au ridicat nepăsători din umeri sau chiar au instigat oamenii să facă scandal, deși cu toții au nevoie de un loc în care să depoziteze gunoiul pe care îl produc, până la ridicarea sa.

„Ați făcut o treabă foarte bună cu noile platforme semiîngropate, dar unii duc în continuare gunoiul la vechile amplasamente. De asemenea, ar trebui să mai fie puse containere și pentru sticlă și fier, pentru că se aruncă la un loc cu gunoiul menajer și se sparg acei saci de colectare, care se ridică din subteran cu utilajul special. În rest e bine, nu este miros, este mai multă disciplină, este foarte bun ca soluție”, a spus unul dintre președinții de asociație.

 

Camere video pentru 200 de puncte de colectare a deșeurilor

Viceprimarul Lucian Harșovschi, care s-a ocupat de implementarea noului sistem de salubrizare menajeră, a făcut apel la implicarea tuturor cetățenilor, pentru ca orașul să se păstreze curat:

„Acum sunt amplasate 100 de puncte de colectare semiîngropate și urmează să apară și 100 îngropate. Chiar de sunt unii care se arată contra amplasării lor, ele trebuie făcute. Cu toții producem deșeuri și trebuie depozitat undeva. Nimeni nu-l vrea aproape de geam, de scara blocului sau în altă locație, deși acestea platforme moderne de colectare a deșeurilor arată ca un mobilier urban, nu afectează nici vizual nici olfactiv, dacă depozitarea se face conform regulilor.

La amplasarea unui punct de colectare a deșeurilor suntem condiționați nu doar de ce este la suprafață, ci și în subteran – cabluri, conducte etc., dar întotdeauna s-a căutat ca acestea să fie făcute lângă amplasamentele vechi, cu care este obișnuită lumea.

Dar dacă nu s-a putut și a trebuit să le mutăm câțiva metri mai încolo, de ce se aruncă tot pe vechiul amplasament, așa cum se întâmplă pe Narciselor, pe Dimitrie Cantemir și multe alte părți, unde scrie clar că este punct de colectare desființat? 

Cât timp se depozitează corect fracția umedă și fracția uscată nu sunt probleme. Dacă o persoană vine și pune gunoiul lângă tomberon, că el nu vrea să ridice capacul, următorul vine și pune tot pe jos, lângă, că așa se face la noi. Nu putem pune câte un polițist să stea la fiecare punct de colectare a deșeurilor. Nu avem decât să punem camere video de supraveghere peste tot și apoi să identificăm vinovații”.

Viceprimarul a precizat că noul sistem de colectare are o capacitate de depozitare mult mai mare decât vechiul sistem, cu tomberoane de 1,1 mc, pe roți, pentru că acum în fiecare zonă sunt câte 3-6 tomberoane de câte trei metri cubi fiecare.

„Mai sunt momente în care apar sincope, din cauza blocării accesului, a decalării programului de colectare, dar în esență sistemul funcționează bine.

O altă problemă o avem cu nerespectarea colectării selective și am avut caz concret, în Obcini, când am vrut să amendăm operatorul pentru că au curs zoaie dintr-o mașină de colectare a deșeurilor. Numai că acolo era vorba de o mașină de ridicare a fracției uscate – deșeurile reciclabile, iar între acestea era aruncat un sac cu resturi vegetale, care, când a fost presat, a început să curgă din mașină.

M-am informat, mașina este făcută special, în Germania, pentru colectare carton, plastic, hârtie, nu gogonele sau mere stricate. De aceea trebuie cu toții să ne implicăm, ne ajută pe noi, ca oraș. Cu toată rușinea, până ne învățăm să respectăm regulile, vom ajunge să facem și controale, să vedem cum aruncă oamenii gunoiul și să luăm măsuri”, a concluzionat viceprimarul Sucevei.

Măsura de amplasare de camere video de supraveghere este susținută și chiar a fost cerută expres de unii reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, precum administratorul Laurențiu Rotaru, de la 23+27 – cea mai mare din oraș, care a reclamat atât comportamentul abuziv al unora dintre cei care aruncă gunoiul, cât mai ales distrugerile făcute de cei care stau noaptea la băut și apoi se „distrează” spărgând tot ce prind în cale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camere video de supraveghere pentru punctele de colectare a deșeurilor, în Suceava.
 Vizualizări articol: 3009 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Camere video de supraveghere pentru punctele de colectare a deșeurilor, în Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei