miercuri, 9 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 236 (7237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cerere

Angelica Fădor îi solicită ministrului Agriculturii soluții pentru problema animalelor abandonate pe domeniul public din Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor îi solicită ministrului Agriculturii, Petre Daea, să găsească soluții pentru problema animalelor abandonate pe domeniul public din Vatra Dornei. Angelica Fădor i-a adresat o întrebare pe această temă ministrului Agriculturii, în care îi prezintă acestuia una dintre problemele cu care se confruntă frecvent Primăria Vatra Dornei, și anume abandonarea mai multor vaci pe domeniul public de către proprietarii acestora, care nu se prezintă la autoritățile locale pentru recuperarea lor.

„Autoritățile publice se confruntă cu imposibilitatea confiscării și valorificării acestor animale abandonate, nesupravegheate, lipsite de hrană, apă și asistență medicală. Conform legislației în vigoare, protecția acestor animale revine în sarcina proprietarilor. Dar, în situația menționată, îngrijirea acestora revine autorității locale, care nu are prevederi bugetare în acest sens, recuperarea cheltuielilor neputând fi soluționată prin vânzarea la licitație sau valorificarea prin abatorizare. În această situație se încadrează atât animalele identificate, cât și cele neidentificate, abandonate, sechestrate sau furate”, a spus deputatul PNL de Suceava. Având în vedere această situație, Angelica Fădor i-a solicitat ministrului Agriculturii să spună ce măsuri propune pentru soluționarea problemei și pentru a veni în sprijinul autorităților locale în sensul valorificării acestor animale.

 

Familia care crește vacile a primit amenzi de peste 125.000 de lei

Deputatul liberal i-a adresat această întrebare ministrului Agriculturii după ce Primăria Vatra Dornei a semnalat, luna trecută, că o familie din Vatra Dornei, Viorel și Octavia Milici, care crește vaci și le lasă libere pe străzi și pe spațiile verzi, a primit aproape 168 de amenzi, în valoare de peste 125.000 de lei, pentru problemele create de acestea în municipiu. Municipalitatea dorneană a transmis că a făcut constant demersuri, pe lângă organismele competente, pentru modificarea legilor din domeniu, astfel încât situaţia „vacilor maidaneze” ale familiei Milici Viorel şi Octavia să poată fi rezolvată. Primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheș,  a arătat că municipalitatea s-a adresat Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, dar şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, fără a primi, însă, vreun răspuns. „Cu toate că abandonul este considerat cruzime faţă de animale, în Legea 205/2004 privind protecţia animalelor nu a fost prevăzut la infracţiuni, ci doar la contravenţii”, a atras atenția primarul din Vatra Dornei. El a adăugat că în anul 2017, primăria a confiscat 13 vaci și a închiriat un grajd, acolo unde animalele sunt îngrijite şi hrănite, fiind abandonate de proprietar.

„Pentru recuperarea animalelor abandonate şi ridicate de pe domeniul public, conform legii, proprietarul este obligat să achite contravaloarea întreţinerii animalelor pe toată perioada în care acestea s–au aflat în adăpostul primăriei, în cazul acesta fiind vorba de o sumă de circa 4.500 de lei pe lună. Legea nu prevede, însă, ce se întâmplă în cazul în care proprietarul animalelor nu se prezintă pentru recuperarea acestora, iar îngrijirea revine în continuare autorităţii locale, care nu are prevederi bugetare în acest sens. Recuperarea firească a cheltuielilor efectuate cu îngrijirea animalelor nu poate fi soluţionată prin vânzarea la licitaţie sau valorificarea acestora prin abatorizare, deoarece conform O.U.G. 113/2002 nimeni nu poate elibera un formular de mișcare, fără semnătura proprietarului. Asta ar însemna ca proprietarul să fie de acord cu sacrificarea sau valorificarea animalelor, lucru exclus de către familia Milici”, a spus Ilie Boncheș.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angelica Fădor îi solicită ministrului Agriculturii soluții pentru problema animalelor abandonate pe domeniul public din Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Angelica Fădor îi solicită ministrului Agriculturii soluții pentru problema animalelor abandonate pe domeniul public din Vatra Dornei1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei