Sute de suceveni au fost urmăriţi şi filaţi în ultimii doi ani în baza unor mandate emise de instanţele de judecată. Este vorba de aprobări date de magistraţi de la Curtea de Apel şi Tribunalul Suceava, iar dacă adăugăm şi mandatele emise de Judecătoriile din judeţ, numărul persoanelor interceptate în mod legal trece de 1.000. O cifră care arată dependenţa anchetatorilor de această metodă, legală până la urmă, dar de care se uzitează mult prea des.
Potrivit datelor oficiale, în cursul anului 2018, la Tribunalul Suceava au fost depuse 488 de cereri privind supravegherea tehnică, din care 455 au fost admise, iar restul de 33 au fost respinse.
În cursul lui 2019, cererile pentru urmărirea şi filarea diferitor persoane a fost sensibil mai mică, chiar dacă mai sunt aproape 3 luni până la finalul anului. Mai exact, s-au înregistrat sub 300 de cereri, 226 fiind admise, iar în alte 38 de cazuri s-au respins solicitările.
În ceea ce priveşte mandatele admise de Curtea de Apel Suceava, anul trecut s-au înregistrat 4 cazuri, iar de la începutul lui 2019 şi până în prezent există 6 situaţii de acest fel.
Avocaţii suceveni cred că se abuzează de aceste înregistrări şi că, de multe ori, probatoriul se bazează aproape exclusiv pe transcrierile rezultate, unele dintre acestea fiind şi trunchiate pentru a prezenta situaţia de fapt dorită de anchetatori.
Avocatul Laurian Ostaficiuc a opinat că metoda supravegherii tehnice nu este o stare de normalitate pentru că reprezintă o procedură de excepţie şi ar trebui apelat la ea doar pentru a proba anumite infracţiuni.
„Având în vedere că este un procedeu de probaţiune extrem de invaziv asupra persoanelor de interes pentru cauză, dar şi asupra terţilor faţă de dosarul pe rol, recurgerea la această instituţie ar trebui făcută doar în cazuri extreme şi în momentul în care există un probatoriu serios în sensul implicării unor persoane într-un traseu infracţional şi nu doar indicii sau probe indirecte. În esenţă, consider că se abuzează de această instituţie, iar activitatea de urmărire penală ar trebui să se contureze în mod primordial în sfera unui probatoriu <clasic>, non-invaziv, şi să se recurgă la această instituţie doar în cazuri speciale”, a arătat avocatul Laurian Ostaficiuc.