Numărul mare de persoane care suferă de afecţiuni ale articulaţiilor, accidentele rutiere şi traumele de tot felul din sfera articulaţiilor fac ca cererea de proteze de genunchi şi şold să fie foarte mare la secţia Ortopedie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Alexandru Macovei, el însuşi chirurg ortoped, a declarat că în secţia de profil a Spitalului de Urgenţă Suceava au fost montate, de la începutul acestui an până la 1 septembrie, 151 de proteze de şold, dintre care 112 proteze decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi 39 de proteze plătite de pacienţi care au solicitat intervenţia imediat, fără să mai treacă prin lista de aşteptare. Proteze de genunchi au fost montate 18, dintre care şase decontate de CAS şi 12 cu plată.
Printre pacienţii cărora li s-au montat proteze de şold sau de genunchi la spitalul sucevean se numără şi 10 pacienţi din Botoşani, doi din Bucureşti şi câte unul din Bacău şi Braşov. „Indiferent dacă sunt operaţii la cerere sau prin CAS, tipurile de proteze sunt aceleaşi, foarte performante. La cerere sunt protezaţi pacienţii care nu vor să aştepte, în privinţa calităţii protezelor nu este absolut nici o diferenţă”, a subliniat dr. Macovei.
Potrivit acestuia, o proteză hibrid de şold costă 3.000 de lei, o proteză de şold necimentată este în jur de 5.000 de lei, iar cele de genunchi costă aproximativ 7.500 de lei. Există şi proteze personalizate, care costă aproximativ 4.000 de euro, care pot fi achiziţionate şi montate, dacă există o cerere specială în acest sens.
Secţia Ortopedie a Spitalului de Urgenţă Suceava primeşte finanţare de la CAS pentru programele de protezare, de transplant tisular şi instabilităţi articulare, şi de la Ministerul Sănătăţii, prin programul AP -Trauma.
Doctorul Mircea Macovei a arătat că fondurile primite de spital de la CAS au crescut pentru lunile august şi septembrie 2019, de la 30.000 lei/lună la 95.000 de lei pe lună, ceea ce le-a permis chirurgilor ortopezi suceveni să crească numărul de proteze. „În august au fost implantate trei proteze de genunchi, cinci proteze de şold necimentate şi cinci proteze hibrid. Dar banii alocaţi îi folosim şi pentru acuţi, în cazurile de traumă, pentru că o fractură de col femural rezultată în urma unui accident se rezolvă pe loc, nu treci pacientul pe lista de aşteptare. Acum suntem cu stoc zero la proteze şi aşteptăm rectificarea din luna octombrie”, a afirmat dr. Macovei.
Pe lista de aşteptare sunt 65 de pacienţi pentru proteze de şold necimentate, 55 pacienţi pentru proteze de şold hibrid şi 75 de pacienţi pentru proteze de genunchi.
Recuperarea după protezarea genunchiului începe de a doua zi după operaţie
Secţia Ortopedie a Spitalului de Urgenţă Suceava a început montarea protezelor în anul 2011.
Intervenţia chirurgicală este foarte complexă, presupune nu numai truse chirurgicale şi echipamente specifice, ci şi precizie maximă şi participarea a cel puţin trei chirurgi ortopezi. Bormaşinile, burghiele, şuruburile, dălţile şi ciocanele fac ca mesele cu instrumentar chirurgical să arate mai curând ca trusele dintr-un atelier mecanic decât cele pe care te-ai aştepta să le vezi într-o sală de operaţie. Pentru localizarea cu precizie a porţiunilor de os care trebuie tăiate, medicii folosesc aparatură de navigare de tip GPS. În artroplastia totală de genunchi măsurătorile reprezintă cea mai delicată parte, pentru că trebuie să fie foarte precise, genunchiul să fie ulterior stabil şi echilibrat şi după operaţie pacientul să poată să se mişte imediat. Recuperarea începe în marea majoritate a cazurilor a doua zi după operaţie, cu kinetoterapeut şi cu atelele motorizate din dotarea spitalului. Kinetoterapeutul spitalului îl învaţă pe pacient exerciţii specifice pentru întărirea musculaturii picioarelor şi creşterea mobilităţii genunchiului pentru a putea merge pe jos şi a face alte activităţi zilnice imediat după operaţie.
Chiar dacă de regulă în România pacienţii cu probleme la genunchi vin mult mai târziu la medic decât cei cărora le este afectată articulaţia şoldului, creşte constant numărul celor care apelează la această procedură sigură şi eficientă pentru eliminarea durerii, corectarea deformării piciorului şi care facilitează reluarea activităţilor obişnuite.
Menţionăm că al doilea spital din judeţ în care se montează proteze de şold este Spitalul Municipal Fălticeni, care a intrat în Programul Naţional de Endoprotezare din anul 2015.