joi, 3 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 231 (7232)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

19 – 20 octombrie

Târgul Mărului şi Festivalul Fanfarelor, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 19 - 20 octombrie, în municipiul Fălticeni se organizează evenimentul anual Târgul Mărului, ediţia a XVI-a, şi Festivalul Fanfarelor, ediţia a V-a.

Cele două manifestări sunt organizate de Primăria municipiului Fălticeni în colaborare cu Asociaţia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Cooperativa „Livezile” Fălticeni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Asociaţia „Produs în Bucovina", Centrul Cultural Bucovina, şi Asociaţia Culturală „Vatra Satului”şi se vor desfăşura în centrul Municipiul Fălticeni, pe străzile Republicii (Aleea Pietonală până la intersecţia cu strada Dogari) şi Bulevardul Revoluţiei (de la blocul turn până la intersecţia cu strada Nicolae Beldiceanu). Vor expune pomicultori, furnizori de materiale şi produse specifice pentru agricultură, producători şi procesatori de lapte şi carne, apicultori, legumicultori, meşteri populari.

 

100 de ani de tradiţie a muzicii de fanfară

Tradiţia muzicii de fanfară a fost păstrată la Fălticeni peste 100 de ani, până la transformarea Centrului de Instrucţie Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni în şcoală de subofiţeri. Fanfara Regimentului 16 Dorobanţi de la Fălticeni a constituit o prezenţă permanentă la sărbători naţionale, ceremonialuri militare, manifestări social-politice, culturale, momente de destindere şi recreere şi, nu în ultimul rând, în momentele fierbinţi ale istoriei, când nu a lipsit de lângă ostaşul cu arma în mână. Primele documente care ne furnizează informaţii despre existenţa la Fălticeni a unei fanfare formate din ostaşi, “muzicanţi”, datează din anul 1898, iar la 1 Decembrie 1918 avem confirmarea, din cronicile vremii, că la Fălticeni s-a dansat Hora Unirii în acordurile fanfarei. Festivalul Fanfarelor va aduce în atenţia publicului istorisiri şi faţete cu totul speciale ale oamenilor şi ale muzicii fără pereche din vetrele satelor româneşti. 

 

Artistul Radu Bercea, Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni

 „Primul eveniment va avea loc sâmbătă, la ora 9,30, la Galeriile de artă ale Muzeului  <Ion Irimescu>. Va fi o şedinţă festivă a Consiliului Local, ocazie cu care  artistul plastic Radu Bercea va primi titlul de Cetăţean de Onoare şi va avea loc vernisajul expoziţiei <Mărul>.Târgul de mere şi produse agroalimentare se va deschide tot sâmbătă, la ora 10,00, în zona centrală a municipiului, cu desfăşurarea activităţilor comerciale cu fructe şi legume şi cu o expoziţie de fructe. După ora 12,00, în aceeaşi locaţie va avea loc un spectacol folcloric în care vor evolua solişti din Fălticeni şi din judeţ. La ora 12,30, pomicultorii, dar şi cei care vor să cunoască amănunte despre perspectiva pomiculturii în zona Fălticeni sunt aşteptaţi la o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.

Duminică, Târgul de mere se va deschide la ora 10,00, iar după ora 13,00 atmosfera va fi întreţinută de cunoscuţi solişti şi ansambluri folclorice”, a precizat primarul Cătălin Coman.

 

Două zile de spectacole folclorice

Alături de renumitele fanfare ţărăneşti din judeţul Suceava vor evolua în cele două zile Ansamblul Folcloric “Doruleţul” şi Ansamblul Folcloric “Stejărelul”, conduse de prof. interpret Maria Tanasă, Grupul vocal instrumental „Dorul Şomuzului”, Hîrtop, Trupa de dansuri populare „Cetiniţa” a Căminului Cultural Boroaia, Ansamblul Folcloric “Florile Bucovinei” din Rădăuţi, Grupul “Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni, îndrumător prof. Lenuţa Rusu, Ansamblurile folclorice şi formaţii artistice de la Clubul Copiilor Fălticeni conduse de prof. Lidia Zugravu şi Liviu Chelaru, Grupul Folcloric Pojorâta,Ansamblul Folcloric “Obcina Stânişoarei” din Mălini, Ansamblul Folcloric “Străjerii" din Dolheşti şi Ghiorghiţă Rotaru, George Cojocărescu şi Ansamblul “Plaiuri Băcăoane”, Ansamblul “Floare de Mălin” din Mălini, Ansamblul sătesc  „Megieşii” Cornu Luncii, Ciprian şi Doina Petroae, Florentina Moldovan, Graţiela Bălan, Cristina Maria Buhă, Constantin Bahrin  şi Ansamblul “Balada” din Gura Humorului, Grupul Folcloric “Balada”, condus de prof. interpret Maria Tanasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul Mărului şi Festivalul Fanfarelor, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Târgul Mărului şi Festivalul Fanfarelor, la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei