Ziua Internaţională a Persoanelor în Vârstă a fost sărbătorită, ieri, oficial la Suceava, manifestarea fiind organizată de Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, la Palatul Administrativ. Alături de pensionari au participat, ca invitaţi, primarul de Suceava, Ion Lungu, prefectul Mirela Adomnicăi şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Viorel Seredenciuc, precum şi reprezentanţii majorităţii instituţiilor publice descentralizate. Discursul preşedintelui Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Vasile Palaghiu, a fost canalizat pe problemele cu care se confruntă persoanele în vârstă, pe care le-a nominalizat a fi veniturile mici, hrana scumpă şi serviciile medicale costisitoare, dar şi aspecte care ţin de teoriile conspiraţioniste de genul ascunderii de către companiile farmaceutice a unor medicamente care ar vindeca diverse forme de cancer sau intenţia Fondului Monetar Internaţional de a cere diminuarea pensiilor românilor. Vasile Palaghiu s-a arătat supărat de existenţa pensiilor speciale şi a spus că federaţiile de pensionari din România cer guvernului să renunţe la acestea şi toate pensiile să fie calculate pe principiul contributivităţii. De asemenea, Vasile Palaghiu a declarat că pensionarii sunt discriminaţi în ceea ce priveşte serviciile sociale, cele pentru pensionari fiind mai puţine „comparativ cu cele pentru copii şi pentru persoane cu dizabilităţi”.
Invitată să ia cuvântul, Mirela Adomnicăi a remarcat tonul pesimist al discursului preşedintelui Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Vasile Palaghiu, şi l-a invitat să vină punctual cu problemele cu care se confruntă pensionarii suceveni pentru ca „împreună să găsim posibilitatea să asigurăm egalitatea de şanse”, ca vârstnicii să nu se mai simtă discriminaţi pe piaţa muncii, la acordarea serviciilor medicale etc.
Lungu: „Nu este corect ca unul să mănânce cu două linguri mari şi altul cu linguriţa”
În mesajul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, a vorbit concis despre privilegiul de a munci până la o vârstă înaintată şi a arătat că „pericolele majore” pentru persoanele vârstnice sunt lipsa de activitate şi singurătatea.
Al treilea vorbitor dintre invitaţi, primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat abrupt de la început că nu este de acord cu pensiile speciale, deşi ca primar este un potenţial beneficiar al acestora. „Nu este corect ca unul să mănânce cu două linguri mari şi altul cu linguriţa”, a afirmat Ion Lungu, în aplauzele audienţei. El a spus că ştie „cum se munceşte şi cum se fac banii” şi că „dacă nu se iau măsuri la nivel naţional ca să păstrăm forţa de muncă în ţară, nu va mai avea cine să ne plătească pensiile”. De asemenea, a reiterat promisiunea că odată cu completarea parcului auto cu autobuze electrice pensionarii vor avea abonamentul subvenţionat integral şi nu doar jumătate, ca acum, şi i-a lăudat pe pensionari că sunt cei mai harnici la plata taxelor şi impozitelor către bugetul local. „Vrem să vă facem viaţa mai frumoasă, cât mai aveţi de trăit”, a spus Lungu.
Adomnicăi: „Punctul de pensie a crescut de la 871 de lei, în 2016, la 1.265 de lei în 2019 şi pensia minimă garantată, de la 400 de lei în 2016, la 704 lei în 2019”
Imediat, prefectul Mirela Adomnicăi i-a spus că manifestarea la care au fost invitaţi nu este „de campanie electorală” şi a declarat că „pentru corectitudine” trebuie spus că în guvernarea PSD punctul de pensie a crescut de la 871 de lei în 2016, la 1.265 de lei la 1 septembrie 2019 şi pensia minimă garantată, de la 400 de lei în 2016, la 704 lei la 1 septembrie 2019.
Ion Lungu a ripostat, afirmând că intervenţia sa nu a vizat actualul guvern, ci „toate guvernele din ultimii 30 de ani”.
Disputa celor doi a fost acoperită de strigăte din sală, „Fără politică!”, „Fără politică”, iar doctorului Ioan Ieţcu, următorul vorbitor, pensionarii i-au cerut în mod expres să nu facă nici un fel de referire politică.
După partea oficială, vârstnicii au fost toţi la o masă festivă la unul din restaurantele din oraş.
Menţionăm că ziua de 1 octombrie a fost consacrată persoanelor în vârstă în 1991, de către Organizaţia Naţiunilor Unite. La nivel european, sărbătoarea are menirea de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile ţărilor membre asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii mai bune de sănătate – oportunităţi pe care societatea ar trebui să le valorifice.
Guvernele lumii au datoria de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin asigurarea pensiilor, menţinerea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii, acordarea unor servicii medicale, de îngrijire şi asistenţă socială echitabile şi de calitate, încurajarea învăţării pe tot parcursul vieţii, sprijinirea implicării în activităţi de voluntariat, adaptarea locuinţelor la nevoile persoanelor vârstnice, crearea unui mediu de viaţă prietenos şi facilitarea accesului la utilizarea tehnologiilor informatice.