Noul an universitar la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost declarat deschis, ieri, de rectorul USV, prof.dr.ing. Valentin Popa, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în aula instituţiei de învăţământ. Conform tradiţiei, la eveniment au participat, în calitate de invitaţi, reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene: primarul de Suceava, Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, precum şi inspectorul şcolar general Gabriela Mihai.
Rectorul Valentin Popa şi prorectorul Ștefan Purici – moderatorul manifestării – au subliniat „rezultatele excepţionale” ale studenţilor din anul universitar trecut şi „vizibilitatea crescută” a activităţii de cercetare a cadrelor didactice şi doctoranzilor. Rectorul Popa a arătat că admiterea din acest an la programele de licenţă, masterat şi doctorat a adus universităţii 4.000 de studenţi, dintre care peste 470 sunt din afara graniţelor ţării, din Republica Moldova, Ucraina, Canada, Elveţia, Spania, Italia, Polonia, China şi Turkmenistan. De asemenea, două noi programe de licenţă în domeniul sănătăţii – psihologie şi asistenţă medicală generală, „aşteptate de mult timp de comunitatea suceveană”, s-au bucurat de mare interes, cu o concurenţă de 2-3 candidaţi/loc.
Profesorul Popa a vorbit şi despre proiectele de modernizare, referindu-se la reabilitarea căminului nr.1, pentru care ieri primarul Ion Lungu a semnat autorizaţia de construire, şi a căminului nr.6, care se va realiza pe parcursul acestui an universitar.
Rectorul Valentin Popa: „Nu vă lăsaţi doar pe seama profesorilor voştri, partea cea mai importantă a muncii este a voastră”
De asemenea, rectorul a spus că va propune Consiliului de Administraţie al universităţii să acopere din fonduri proprii plata abonamentelor de transport rutier pentru studenţii care fac naveta şi a solicitat şi sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în acest sens, pentru studenţii din judeţul Suceava. În acest fel, studenţii USV ar beneficia nu doar de gratuitate la tren, asigurată de la bugetul de stat, ci şi la autobuz, cu susţinere locală.
USV acordă şi 10 burse excepţionale de performanţă: şapte a câte 10.000 de lei, două a 20.000 de lei şi bursa „Ștefan cel Mare”, de 30.000 de lei, profesorul Valentin Popa garantând că bugetul USV le poate acoperi, rămâne doar ca studenţii să obţină rezultate de excepţie pentru a beneficia de aceste burse.
Printre noutăţile anunţate ieri de rector se mai numără obţinerea calificativului de grad de încredere ridicat, acordat de o comisie ARACIS formată din profesori din ţară şi din străinătate şi preluarea Clubului Sportiv Universitar.
Profesorul Valentin Popa le-a mai vorbit studenţilor despre provocările care îi aşteaptă din punct de vedere socio-profesional, enumerând economia de piaţă, cu o societate bazată pe profit, migraţia şi scăderea demografică a populaţiei României. „Universitatea Suceava vă pregăteşte pentru o piaţă europeană a muncii, nu neapărat pentru piaţa românească. (...) Nu vă lăsaţi doar pe seama profesorilor voştri, partea cea mai importantă a muncii este a voastră”, a afirmat profesorul Valentin Popa, încheind cu un citat din Socrate: „Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”.
Administraţia locală şi judeţeană, în parteneriat cu universitatea
Mesajele reprezentanţilor administraţiei pentru studenţi şi corpul profesoral au fost de felicitări pentru realizările de până acum şi invitaţii la colaborare în continuare. Prefectul Mirela Adomnicăi a remarcat preocuparea conducerii USV pentru a creşte atractivitatea programelor de studii şi a afirmat că universitatea este „pe drumul cel bun” în „recuperarea desincronizărilor” dintre oferta educaţională şi piaţa muncii. Preşedintele Gheorghe Flutur i-a numit pe universitarii suceveni „campioni la cercetare” şi a invitat studenţii şi profesorii să contribuie, alături de administraţie, la „reducerea decalajelor dintre Regiunea de Dezvoltare Nord -Est şi celelalte regiuni” şi să vină cu idei pentru atragerea de investitori în viitorul parc industrial de la aeroport.
Primarul Ion Lungu a subliniat „parteneriatul foarte strâns” dintre primărie şi USV, inclusiv în ceea ce priveşte finanţarea echipei de handbal a universităţii, la care administraţia locală este principalul finanţator, şi asigurarea locurilor de practică pentru studenţii de la Administraţie Publică. „Vrem să creăm condiţii pentru ca Suceava să fie un oraş atractiv pentru tineri”, a declarat primarul Lungu.
Un mesaj de salut pentru profesori şi studenţi a transmis şi Andrei Năstase, viceprim-ministrul Republicii Moldova, fost student al USV, prin intermediul unui alt fost student din Republica Moldova, Dumitru Vasiliu.