marţi, 1 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 229 (7230)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate publică

Acoperirea vaccinală pentru rujeolă la Suceava, de 66,2 și 84,35%, rămâne sub cea recomandată de OMS, de 95%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rata de acoperire vaccinală ROR, vaccin care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei,  a scăzut în județul Suceava în ultimii ani și se menține sub procentul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Liliana Grădinariu, a declarat că în luna august 2019 a fost efectuată o estimare a acoperirii vaccinale și s-a constatat că la grupa de vârstă 12 luni, respectiv în rândul copiilor născuţi în luna iulie 2018, acoperirea vaccinală era de 66,20 %, iar la grupa de vârstă 24 de luni, acoperirea vaccinală în rândul copiilor născuţi în luna iulie 2017 era de 84,35 %.

Dr. Grădinariu a afirmat că pentru unii dintre copiii cu vârsta de până într-un an, care au contraindicaţii temporare de vaccinare, recuperarea la vaccinare antirujeolică se realizează până la vârsta de doi ani.

“Astfel, acoperirea vaccinală pentru grupa de vârstă de 24 de luni este mai mare decât cea pentru grupa de vârstă de 12 luni, dar oricum mai mică decât optimul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de 95 la sută”, a precizat dr. Grădinariu.

Directorul DSP consideră că rata de vaccinare a scăzut ca urmare „a unor temeri nefondate cu privire la siguranța vaccinului” și a subliniat că „vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace și contribuie direct la salvarea de vieți prin prevenirea multor boli infecțioase care pot avea consecințe severe asupra sănătății copilului sau a adultului”.

În primele opt luni ale acestui an, în judeţul Suceava s-au înregistrat 233 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic, fiind declarate 5 focare familiale şi 7 focare comunitare în zonele cu acoperire vaccinală mai scăzută.

 

Vaccinarea copiilor este gratuită

Din totalul celor 233 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic, două s-au înregistrat în luna ianuarie, trei în februarie, 15 în martie, 32 în luna aprilie, 63 în luna mai, câte 54 de cazuri în lunile iunie şi iulie şi 10 cazuri în august.

Directorul executiv al DSP Suceava a arătat că în zonele din judeţ cu acoperire vaccinală mai mică au fost înregistrate cinci focare familiale, respectiv la Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, precum  şi șapte focare de comunitate la Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Gura Humorului, care au însumat 91 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic şi 130 de  contacţi ai cazurilor confirmate de îmbolnăvire.

„Cea mai eficace abordare în ce privește protejarea copiilor și salvarea de vieți omenești este ca familiile să facă tot posibilul pentru a-și vaccina copiii. Vaccinul este gratuit la medicul de familie. Îndemnăm părinții să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenților medicali comunitari arondați comunității lor pentru a-și vaccina copiii, să-i protejeze astfel împotriva rujeolei și a altor boli ce pot fi prevenite. Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă extrem de contagioasă. Copiii nevaccinați merg la școală și la grădiniță, unde rujeola se poate răspândi foarte rapid, perturbând viața familiilor respective, dar și activitatea de învățământ”, a afirmat dr. Liliana Grădinariu.

Rujeola poate evolua cu complicații majore, ce pot merge până la deces. Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor. Este recomandată copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an și ulterior la vârsta de 5 ani. Copiii nevaccinați pot beneficia de administrarea vaccinului împotriva rujeolei, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată fiecărui caz în parte.

Direcția de Sănătate Publică Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic. De la începutul anului au fost primite de la Ministerul Sănătății 14.700 doze vaccin ROR și au fost administrate 9.757 doze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acoperirea vaccinală pentru rujeolă la Suceava, de 66,2 și 84,35%, rămâne sub cea recomandată de OMS, de 95%.
 Vizualizări articol: 1189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acoperirea vaccinală pentru rujeolă la Suceava, de 66,2 și 84,35%, rămâne sub cea recomandată de OMS, de 95%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei