Fulgere artificiale create din muzica clapelor de pian, telefoane încărcate de mersul pe bicicletă, interesante experimente chimice şi fizice, demonstraţii sportive, spectacole la Planetariu, turnul iluziilor şi multe alte surprize i-au încântat pe tinerii suceveni şi nu numai, la cea de-a şaptea ediţie a evenimentului internaţional „Noaptea Cercetătorilor Europeni”.
Desfăşurat simultan în peste 300 de oraşe europene, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg, acest eveniment se înscrie în seria "Marie Curie"şi se adresează minţilor curioase şi tinerilor care îşi doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferindu-le posibilitatea de a intra în contact cu o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.
Mii de suceveni, în special tineri, au răspuns invitaţiei USV de a fi prezenţi la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, organizat pe esplanada din faţa corpului A al Universităţii „Ştefan cel Mare” din municipiul Suceava, descoperind laturile amuzante ale ştiinţei, aplicabilităţile sale practice şi minunăţiile care pot fi făcute de tineri ingenioşi, pornind de la cunoştinţele teoretice asimilate pe băncile şcolii dar şi ale facultăţii.
Prezent la inaugurarea celei de-a şaptea ediţii, prorectorul USV, Mihai Dimian, a remarcat bogata prezenţă a materialelor educative la cele peste 50 de standuri amenajate, plus activităţile multiple pregătite la Observatorul Astronomic, cu spectacole de Planetariu, filme 3D şi 2D despre astronomie şi astrofizică, turnul iluziilor şi observaţii astronomice la exterior, după lăsarea întunericului.
Un alt element de noutate a fost proiectul Portul popular, cu prezentarea caselor tradiţionale ale mai multor etnii din Bucovina, spaţiile de joacă pentru copii, punctul de informare turistică la care sunt prezentate atracţiile turistice ale judeţului, dar şi numeroasele experimente de fizică, chimie, de ştiinţa calculatoarelor ori silvicultură.
Participanţii au avut ocazia să vadă cum se joacă şi care sunt regulile noului sport de echipă inventat de USV şi recunoscut de către Oficiul de stat pentru invenţii şi mărci – touch ball. Evenimentul a fost moderat de către Radio USV - radioul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava.
Energia electrică produsă de bobinele Tesla, cel mai urmărit experiment
Fără îndoială, cel mai apreciat şi vizionat experiment de la „Noaptea Cercetătorilor Europeni” la USV a fost cel al electricităţii produse cu trei bobine Tesla care au creat descărcări electrice pe ritmul unei melodii cântate la pian.
De un real succes s-a bucurat şi bicicleta statică, cea care îţi încarcă telefonul la fiecare pedalare, invenţia având mare „priză” în special la tineri, care sunt mereu în căutarea unei prize ca să-şi încarce telefonul.
Pe lângă bicicleta-încărcător de telefoane, pasionaţii de ştiinţă au avut ocazia să testeze şi alte aparate cu dublă utilitate, atât pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, cât şi pentru încărcarea gadgeturilor personale.
Un alt element de atracţie au fost „Ochelarii fericirii”, o pereche de ochelari smart, capabili să citească stările de spirit ale oamenilor prin măsurarea pulsului şi a umidităţii pielii.
Participanţii la eveniment au mai avut ocazia să intre în laboratoare speciale şi să facă experimente inedite precum observarea influenţei antibioticelor asupra plantelor şi să participe la concursuri menite să stimuleze gândirea, ediţia dovedindu-se a fi una de succes şi care stârneşte interesul unui număr tot mai mare de participanţi.