O familie din Vatra Dornei, Viorel și Octavia Milici, care crește vaci și le lasă libere pe străzi și pe spațiile verzi, a primit aproape 170 de amenzi, în valoare de peste 125.00 de lei, pentru problemele create de acestea în municipiu. Primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheș, a declarat că instituția pe care o conduce face constant demersuri, pe lângă organismele competente, pentru modificarea legilor din domeniu, astfel încât situaţia „vacilor maidaneze” ale familiei Milici Viorel şi Octavia să poată fi rezolvată. „Este o problemă care revine aproape zilnic în agenda publică de pe rețelele de socializare, o problemă care ne-a fost semnalată de sute de ori, de care suntem mereu preocupaţi, dar care, din păcate, nu beneficiază de un cadru legislativ care să permită rezolvarea imediată”, a spus Ilie Boncheș. El a arătat că Poliţia Locală din Vatra Dornei a intervenit de peste 800 de ori, în ultimii ani, la sesizările cu privire la problemele create de vacile familiei Milici. Ilie Boncheș a arătat că „vacile maidaneze” blochează circulația mașinilor și au creat pagube pe spațiile verzi ale Primăriei, dar și ale agenților din turism. Mai mult, una dintre vacile acestei familii a fost călcată de un tren în data de 14 aprilie 2019. Primarul din Vatra Dornei a spus că încă de la începutul acestei „sarabande” municipalitatea s-a adresat Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, dar şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, fără a primi, însă vreun răspuns. „Cu toate că abandonul este considerat cruzime faţă de animale, în Legea 205/2004 privind protecţia animalelor nu a fost prevăzut la infracţiuni, ci doar la contravenţii”, a atras atenția primarul din Vatra Dornei. El a spus că până în acest moment, începând din anul 2012, proprietarii animalelor au primit 168 de amenzi, în valoare de peste 125.000 de lei.
Primăria cheltuieşte aproape 1.000 de euro pe lună pentru a hrăni și îngriji 13 vaci confiscate de la această familie
Astfel, poliția locală a aplicat amenzi în valoare de 112.850 de lei, Poliţia Municipiului - 39 de amenzi, în valoare de 11.810 lei, Jandarmeria - 2 amenzi, în valoare de 700 de lei, iar Direcția Sanitar Veterinară a aplicat o amendă, în sumă de 400 de lei. Primarul Boncheș a precizat că în anul 2017, primăria a confiscat 13 vaci și a închiriat un grajd, acolo unde animalele sunt îngrijite şi hrănite, fiind abandonate de proprietar.
„Pentru recuperarea animalelor abandonate şi ridicate de pe domeniul public, conform legii, proprietarul este obligat să achite contravaloarea întreţinerii animalelor pe toată perioada în care acestea s–au aflat în adăpostul primăriei, în cazul acesta fiind vorba de o sumă de circa 4.500 de lei pe lună. Legea nu prevede, însă, ce se întâmplă în cazul în care proprietarul animalelor nu se prezintă pentru recuperarea acestora, iar îngrijirea revine în continuare autorităţii locale, care nu are prevederi bugetare în acest sens. Recuperarea firească a cheltuielilor efectuate cu îngrijirea animalelor nu poate fi soluţionată prin vânzarea la licitaţie sau valorificarea acestora prin abatorizare, deoarece conform O.U.G. 113/2002 nimeni nu poate elibera un formular de mișcare, fără semnătura proprietarului. Asta ar însemna ca proprietarul să fie de acord cu sacrificarea sau valorificarea animalelor, lucru exclus de către familia Milici”, a spus Ilie Boncheș. El a spus că autoritățile nu pot avea un dialog cu această familie, în nici una din nenumăratele situații în care s-a încercat rezolvarea amiabilă a acestei probleme.