Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 226 (7227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   21 imagini |   ø fişiere video

La Spătăreşti

Troiţă în amintirea ostaşilor Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Joi, 26 septembrie 2019, a fost sfinţită pe Dealul Spătăreşti troiţa ridicată în amintirea ostaşilor Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi. La eveniment au participant reprezentanţi ai Ministerului de Interne, subprefectul Silvia Boliacu, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, ai Jandarmeriei Române, şefi de instituţii şi structuri militarizate de la nivelul judeţului, primarii comunelor Boroaia, Cornu Luncii şi Fântâna Mare, Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, sponsori şi binefăcători care s-au implicat în realizarea monumentului, cât şi iubitori de istorie şi cinstitori ai eroilor.

După intonarea imnului naţional de corul “Glasul Bucovinei” al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, condus de preotul militar Cătălin Simion, un sobor de preoţi avându-l în frunte pe părintele protopop Adrian Dulgheriu a oficiat slujba de sfinţire a ansamblului, al cărui element principal este troiţa din stejar, esplanada din jurul ei, parcare, spaţiul verde cu arbuşti ornamentali, gardul stilizat din fier forjat, cu 12 stâlpi ce simbolizează un pluton de soldaţi care stau de strajă la monument şi, nu în ultimul rând, o fântână. A urmat apoi slujba de pomenire a eroilor.  

 

500 de ostaşi ai Regimentului 2 Grăniceri au reuşit, în 1918, să oprească 10.000 de soldaţi ruşi care înaintau spre Bucovina şi spre Iaşi

Senatorul Ioan Stan a fost primul care a luat cuvântul, referindu-se la istoria acelor locuri şi a troiţelor ridicate în memoria ostaşilor căzuţi în luptele de pe dealul Spătăreşti. În mesajul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, subprefectul Silvia Boliacu s-a referit la importanţa comemorării celor 500 de ostaşi bravi ai Regimentului 2 Grăniceri care au reuşit în 1918 să oprească şi să învingă 10.000 de soldaţi ruşi care înaintau spre Bucovina şi spre Iaşi.

“Acei soldaţi au avut o determinare destul de mare pentru că au luptat pentru valorile acestui popor, acestui neam cu care noi ne identificăm, au luptat pentru limbă, pentru credinţă, pentru pământul strămoşesc. Avem obligaţia atât noi, cât şi generaţiile viitoare, să îi comemorăm ori de câte ori avem prilejul pe eroii neamului care s-au sacrificat pentru ţară”, a precizat subprefectul Silvia Boliacu.

În calitate de coorganizator al evenimentului, colonelul Ionel Postelnicu, comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni, a scos în evidenţă aportul col. dr. în istorie Ilie Nuţu la istoria acestor locuri, prin cercetările amănunţite asupra bătăliei de la Spătăreşti, Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi, cercetări care se regăsesc în cărţile publicate, şi implicarea preotului militar Cătălin Simion în realizarea ansamblului comemorativ sfinţit joi.

“Ne aflăm în faţa unui moment istoric, un moment cu încărcătură emoţională deosebită. Cinstim memoria eroilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării, un lucru foarte important pentru generaţiile viitoare, cărora trebuie să le cultivăm acest sentiment de patriotism. Fără a cultiva aceste valori noi nu ne vom putea dezvolta ca naţiune. În ceea ce priveşte Regimentul 16 Dorobanţi Fălticeni, Şcoala Militară își desfășoară activitatea în cazarma ridicată de Regimentul 16 în anul 1898, după cum este menţionat pe o clădire”, a precizat colonelul Ionel Postelnicu.

 

După aproape 100 de ani s-a ridicat din nou o troiţă închinată bătăliei de la Spătăreşti

Gazda evenimentului, ing. Vasile Mucileniţa, primarul comunei Fântâna Mare, a făcut un scurt istoric al troiţelor dedicate eroilor de la bătălia de la Spătăreşti. Prima troiţă a fost făcută în anul 1924, pe alt amplasament, o troiţă din stejar, care a fost înlocuită cu una din piatră și care a rezistat până în aprilie 1944, când trupele ruse au dinamitat-o pentru că era împotriva lor. Pe acelaşi amplasament a fost ridicată o altă troiţă din lemn care, în 1947/1948, când au venit la putere comuniştii au distrus-o. După înfiinţarea CAP-ului, pe acel loc a fost o bornă topografică şi multă vreme o tufă mare de liliac.

“Ideea ridicării unei troiţe pentru eroii din această bătălie s-a ivit în toamna anului trecut, când părintele Simon a venit împreună cu inginerul Florea la mine cu caiete, schiţe şi foarte bine documentat mi-a spus să ne unim forţele şi să ne apucăm de construcţia troiţei. Este o mândrie pentru mine, pentru locuitorii comunei, pentru Consiliul Local că după aproape 100 de ani s-a ridicat din nou o troiţă închinată acestei bătălii”, a spus primarul Vasile Mucileniţa.

Preotul militar Cătălin Simion, cel care a avut iniţiativa ridicării troiţei, a considerat că numărul mare al celor care au dorit să fie prezenţi la un astfel de eveniment se datorează soldaţilor şi personalului militar al Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi.

“Ideea a plecat de la o discuţie, a devenit constructivă cu domnul colonel Nuţu şi s-au demarat lucrările. Crucile sunt ridicate în memoria Regimentului 2 Grăniceri şi în memoria soldaţilor acestui regiment. Fântâna este făcută în amintirea şi în memoria soldaţilor Regimentului 56 Infanterie, rezerva Regimentului 16 Dorobanţi. Când s-au întors din Primul Război Mondial, în semn de mulţumire pentru că au ajuns sănătoşi câţi s-au mai întors, şi pentru faptul că mulţi din camarazii lor căzuţi pe câmpul de luptă au avut lipsă de apă, ei au făcut o fântână în folosul public. Este vorba de fântâna de după poarta Rădăşenilor, care astăzi nu mai există”, a spus preotul Simion, mulţumind celor care au fost aproape la săvârşirea acestei lucrări.

Preotul protopop Adrian Dulgheriu a încheiat luările de cuvânt cu binecuvântarea celor prezenţi şi mesajul arhieresc al ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Defilare în ţinută de dorobanţ şi cu drapelul din anul 1918 al Regimentului 16 Dorobanţi

După un spectacol înălţător cu cântece ostăşeşti interpretate de corul Şcolii de Jandarmi Fălticeni au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii Suceava, Asociaţiei Umanitare ”Credinţă şi Faptă” Fălticeni, Parlamentului României, Consiliului Judeţean Suceava, Asociaţiei Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Suceava, Școlii Militare de Subofiţeri “Petru Rareș” Fălticeni, Primăriei și Consiliului Local Fântâna Mare, Școlii Gimnaziale Fântâna Mare, Asociaţiei Comunelor, Protopopiatului Fălticeni, Asociaţia “Prospectele Istoriei” care realizează ansamblul de monumente Coşna-Oituz, ultima redută în faţa înaintării trupelor germane şi austro-ungare către inima Moldovei.

La final, elevi jandarmi îmbrăcaţi în ţinută de dorobanţ, de jandarm de epocă, în ţinută de ceremonie şi în ţinută de serviciu, cu drapelul de luptă al şcolii şi drapelul Regimentului 16 Dorobanţi din anul 1918, reconstituit, au defilat în aplauzele mulţimii.

Ceremonia a fost organizată de Asociaţia Umanitară ”Credinţă şi Faptă” Fălticeni, căreia i s-a alăturat Primăria Fântâna Mare şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Troiţă în amintirea ostaşilor Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi.
 Vizualizări articol: 2029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Troiţă în amintirea ostaşilor Regimentului 2 Grăniceri şi Regimentului 16 Dorobanţi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei