Omul de afaceri Severin Tcaciuc a fost eliberat zilele trecute din Penitenciarul Rahova, acolo unde era încarcerat după ce fusese extrădat de autorităţile din Marea Britanie. El avea de executat 4 ani de închisoare, acesta fiind motivul pentru care englezii l-au reţinut şi apoi l-au trimis în România. Prin intermediul avocatului său, Dragoș Petru Cremene, afaceristul sucevean a transmis şi un comunicat de presă, pe care îl redăm integral.
„Prin sentința penală nr. 2249, pronunțată de Judecătoria Sectorului 5, în dosarul nr. 19147/302/2019, având ca obiect contestația la executare, s-a admis cererea formulată de d-nul Tcaciuc Severin, acesta fiind pus în libertate, din Penitenciarul Rahova, în data de 17.09.2019. D-nul Tcaciuc Severin a fost încarcerat în 09.08.2019 de autoritățile britanice și predat ulterior autorităților române, în vederea executării mandatului pedepsei închisorii nr. 162/2016, emis de Judecătoria Suceava, pentru o pedeapsa de 4 ani închisoare. Acesta a fost cel din urmă mandat de executare emis față de domnia sa în urma lungului șir de procese ce au debutat în anul 2001. În prezent, față de domnul Tcaciuc Severin nu mai operează nici o pedeapsă ori restricție, toate procesele pornite față de domnia sa fiind definitiv soluționate”, este comunicatul transmis de avocatul lui Severin Tcaciuc.
Pentru ce s-a dictat ultima condamnare pe numele lui Severin Tcaciuc
Suceveanul a fost extrădat imediat ce a fost prins pe teritoriul Angliei, iar apoi a fost transferat şi închis la Rahova. Trebuie spus că Severin Tcaciuc a contestat condamnarea din 2016, dar judecătorii de la Tribunalul Suceava i-au respins definitiv contestația, așa că Severin, prins de polițiștii din Marea Britanie, a fost imediat extrădat.
Severin Tcaciuc a fost condamnat în mai multe dosare penale, în cea mai mare parte pentru infracţiuni de ordin economic.
Ultimul dosar aflat pe rolul instanţelor sucevene s-a încheiat în 2016, iar ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a vizat infracţiuni comise de Severin Tcaciuc, prin intermediul firmelor coordonate de el, în perioada 1996 - decembrie 2002.
Potrivit anchetatorilor, cele mai multe dintre infracţiunile soţilor Tcaciuc s-au derulat prin firma SC Truck Trans SRL Bosanci.
Prin intermediul acestei firme, Severin Tcaciuc ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 43 de miliarde de lei vechi.
În dosarul trimis Judecătoriei Suceava, procurorii vorbesc şi despre ilegalităţile comise de Severin Tcaciuc după ce a pus mâna pe autogara din Fălticeni.
În anul 2000, controversatul afacerist din Bosanci a cumpărat prin SC Truck Trans SRL autogara SC Caravan Auto SA de la Fălticeni.
Severin Tcaciuc a vândut autobuzele către cei 30 de şoferi care lucrau pe ele, determinându-i să îşi înfiinţeze fiecare asociaţii familiale de transport auto de persoane şi apoi să semneze contracte de colaborare între ei şi SC Truck Trans SRL.
Ratele din vânzarea autobuzelor, încasate numerar, nu au fost înregistrate în casă ca bani provenind din vânzări de bunuri, metodă prin care afaceristul s-a sustras de la plata TVA colectată şi a impozitului pe profit.