Pe data de 30 septembrie, vor avea loc la Primăria Municipiului Suceava discuții pe tema "Reabilitării Curții Domnești" la care vor participa, pe lângă proiectant, și specialiști de la muzeu și ai Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Naţional - Suceava.
„Obiectivul proiectului îl constituie punerea în valoare a vestigiilor arheologice ale Curții Domnești. Valoarea proiectului trebuie să se încadreze în 5.000.000 de euro, de aceea vom trata separat vestigiile cetății și zona parcului”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
În zona vestigiilor se propun măsuri de conservare și restaurare pentru:
-Palatul Domnesc ruine;
-turn-locuință ruine;
-turn-poartă ruine.
Amenajarea parcului public presupune:
-realizarea traseului străzii Curții Domnești;
-refacerea în zona de peluză a traseelor unor imobile sau hrube existente;
-realizarea unui amfiteatru înierbat, cu vedere spre Biserica Coconilor.
În cadrul acestui proiect se prevede un punct de intrare dinspre strada Domnească pentru vânzarea de bilete, muzeu, comercializare amintiri, o clădire cu parter și demisol.
Accesul la Parcul Arheologic se va face din strada Domnească, lângă Colegiul de Artă, iar accesul la Parcul public se va face din strada Domnească și strada Petru Rareș.
„Este un proiect absolut necesar pentru punerea în valoare a istoriei orașului și realizarea unei strategii de turism funcționale, care să facă corp comun cu Cetatea de Scaun și Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, a adăugat edilul sucevean.
În plus, în această zonă se va realiza un iluminat arhitectural care va pune în valoare zidurile Curții Domnești, Casei Domnești, Turnului și unele grupaje peisagistice de interes.