Studenţii şi masteranzii Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) îşi revendică în această săptămână locurile de cămin, instituţia dispunând de circa 1.000 de locuri în spaţiile de cazare pe care le administrează.
În acest an, procedurile de cazare se efectuează pentru căminele 2, 3, 4, 5 (fostul hotel Clasic), C7 (căminul Colegiului ”Petru Muşat”), C8 (fosta pensiune BiCom) şi parţial în căminul 1, pentru un tronson al clădirii fiind demarate lucrări de reabilitare şi modernizare.
Căminul 1, cel de fete, a fost dat în folosinţă în anul 1969, are 280 de locuri, principalul minus al acestuia fiind faptul că toaletele şi duşurile sunt „la comun”, deservind mai multe camere.
”Într-o primă fază vor fi reabilitate 180 din cele 280 de camere ale căminului, etapă care a implicat închiderea unui tronson al clădirii. Căminul va fi recompartimentat, adus la un confort superior, urmând ca un grup sanitar să deservească două camere, ceea ce va duce şi la o reducere a numărului locurilor de cazare. Nevoia crescută de spaţii a amânat începerea lucrărilor, dar în această toamnă începem modernizarea clădirii”, a menţionat prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean – prorector al Universităţii din Suceava.
Deficit acoperit parţial cu ajutorul căminelor pentru elevi
USV va menţine în noul an universitarvaloarea tarifelor de cazare la nivelul celor de anul trecut, acestea variind în funcţie de confortul şi facilităţile camerelor de cazare.
”În raport cu celelalte cămine studenţeşti din ţară, ne plasăm peste medie din punct de vedere al confortului, al condiţiilor din cămine şi serviciilor, iar ca preţuri ne înscriem în media naţională”, a precizat Gabriela Prelipcean.
Cu toate acestea, USV poate onora mai puţin de jumătate din totalul cererilor depuse de studenţi, iar pentru a mai acoperi din deficit, instituţia suplimentează numărul locurilor de cazare punând la dispoziţie şi câteva camere în căminele unor licee din municipiu.
De la căminul Colegiului Tehnic ”Petru Muşat”, Universitatea a preluat 34 de camere a câte patru locuri, iar colegiile ”Samuil Isopescu” şi ”Al.I. Cuza” au mai pus la dispoziţia instituţiei alte câteva locuri.
„Am încercat să acoperim sub o altă formă acest deficit cu care ne confruntăm şi păstrăm legătura cu liceele din municipiu pentru a putea colabora referitor la acest aspect. Ne dorim ca anul viitor, odată cu finalizarea reabilitării căminului 1, să nu mai avem acest disconfort”, a mai spus Prelipcean.
Subvenţii pentru acoperirea parţială a cheltuielilor pentru cazare
Studenţii cu o situaţie materială dificilă care nu au prins un loc în căminele universităţii şi s-au îndreptat către alte alternative (gazdă, chirie) pot primi lunar o subvenţie în vederea acoperirii parţiale a cheltuielilor de cazare.
”Am discutat cu o parte dintre studenţii de pe lista de rezervă, iar pe cei care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţă i-am îndrumat să solicite această subvenţie lunară. Cei în cauză trebuie să aibă un contract de chirie încheiat. Pe perioada lunilor de vară suma aferentă subvenţiei este undeva la 100 de lei, iar în lunile de iarnă, circa 300 de lei lunar”, a mai explicat Prelipcean.
Pot beneficia de subvenţia pentru cazare studenţii care sunt la fără taxă şi îndeplinesc o serie de condiţii, dintre care amintim: nu au domiciliul sau reşedinţa în Suceava, provin din familii cu venituri brute lunare pe membru de familie care nu depăşesc salariul minim brut pe economie şi au vârsta de până la 29 de ani.
Căminul Liceului Alimentar şi căminul de la Moara, soluţiile pentru locurile de cazare
Răspândite des în spaţiul public mai ales anul trecut, informaţiile cu privire la construcţia unui cămin de 800 de locuri în campusul din comuna Moara s-au temperat simţitor în acest an.
Investiţia a fost preluată de Compania Naţională de Investiţii, care va finanţa lucrările, Universitatea urmând să asigure racordurile la utilităţi.
„Am colaborat cu CNI – Compania Naţională de Investiţii, am pus la dispoziţia lor documentele pe care ni le-au solicitat şi sperăm ca lucrurile să demareze cât mai repede. Momentan este un blocaj pe care nu îl înţelegem”, a mai arătat Gabriela Prelipcean. La nivel naţional, Guvernul s-a angajat să construiască nu mai puţin de 30 de cămine studenţeşti noi.
Cât priveşte căminul preluat de USV de la Colegiul Tehnic Alimentar din Suceava, acesta va fi reabilitat din fondurile proprii ale instituţiei. Studiul de fezabilitate a fost finalizat, urmând să se intre în linie dreaptă cu achiziţiile pentru lucrările necesare.