Aproape 700 de participanți (alergători, susținători și voluntari) și peste 31.000 de lei adunați din sponsorizări și donații este bilanțul Maratonului Cetăţii Suceava, ediția a III-a, eveniment organizat sâmbătă, 21 septembrie 2019, de Salvaţi Copiii - Filiala Suceava. La acești bani se mai adaugă sponsorizări în bunuri și servicii în valoare de 12.667 de lei. Maratonul Cetății Suceava s-a desfășurat sub mottoul „Alerg pentru viață!”. Concret, evenimentul a adunat peste 560 de participanți la cursele de semimaraton (22 km), cros (11 km), cursa populară (4 km), cursa familiei și cursa copiilor.
Cristina Casandra și Andrei Gafița, mari susținători ai evenimentului
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Bucovinei, Asociația Județeană Sportul pentru Toți Suceava, TRIB, FIR Maraton, Suceava pe bicicletă, Ordinul Solomonarilor, Straja Cetății Suceava, Clubul Fotografilor Suceveni, Victoria 21 Gym. Sponsori ai evenimentului au fost: Principal: Assist, Trutzi, Kalman, Diamond: Rulexim, Platinum: Tehnoworld, Sidem, Adria, Ambro, Gold: Decathlon, Banca Transilvania, Asociația social-culturală Victoria, Alevia, Clubul sportiv Black Belt, Silver: Coloana, Global Design, Spartan, Killer, Cadastru la minut, Brădet,iar parteneri media: IntermediaTV, TV Plus, Bucovina TV, Monitorul de Suceava, Crai Nou, VivaFM, RadioAS, GMV Design.
Maratonul Cetăţii Suceava, ediția a III-a, s-a bucurat de sprijinul Primăriei municipiului Suceava, Primăriei Ipotești, ISU Bucovina, IJJ ”Bogdan Vodă” Suceava și Poliției Comunitare Suceava. Evenimentul a fost susținut de Cristina Casandra și Andrei Gafița, sportivi care au participat în cadrul cursei familiei, respectiv semimaraton. „Valoarea totală netă a sponsorizărilor și donațiilor făcute de participanți este de 31.348 lei, iar valoarea sponsorizărilor în bunuri și servicii este de 12.667 lei. Mulțumim tuturor pentru participare și implicare!”, a transmis Camelia Iordache, preşedinte Filiala Suceava - Salvaţi Copiii. Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook Maratonul Cetății Suceava și pe www.maratonulcetatiisuceava.ro.
Maternități din județ dotate de Salvați Copiii
Până în prezent, Salvați Copiii a dotat maternitățile din Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Gura Humorului, Fălticeni și un cabinet medical din Pătrăuți, iar anul acesta a revenit în Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni, și a dotat un cabinet - medic de familie în Dolhești. „Suntem deciși să facem ca programul să continue, pentru a acorda șansa la viață pentru cât mai mulți copii”, au spus organizatorii.
Țara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând așadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuții prematuri. Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite. Chiar dacă rata mortalității infantile a scăzut în România, în ceea ce privește media pe țară, de la 10 la mia de copii născuți vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii furnizate de INS pentru 2018, în județul Suceava, rata mortalității infantile a crescut de la 7,1 în 2017, la 8,6 la mia de copii născuți vii, în 2018.