Reprezentanţii mai multor instituţii vor verifica săptămâna aceasta starea tehnică a mai multor construcţii hidrotehnice din judeţul Suceava. Programul şi modul de desfăşurare a verificărilor au fost prezentate ieri de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi, în cadrul unei şedinţe prezidate de prefectul Mirela Adomnicăi. Acţiunea de control va avea în vedere, printre altele, stadiul şi modul de realizare a măsurilor şi lucrărilor stabilite la verificările efectuate în anul 2018, starea tehnică şi funcţională a digurilor, barajelor şi digurilor de contur, a acumulărilor permanente mici a căror avariere poate pune în pericol localităţi, precum şi a acumulărilor nepermanente cu rol de atenuare a viiturilor. De asemenea, vor mai fi verificate lucrări de regularizare a cursurilor de apă cu evidenţierea sectoarelor vulnerabile de pe cursurile de apă din judeţ, eroziuni de mal avansate şi active care pun în pericol zone locuite sau stabilitatea digurilor, cursuri de apă colmatate, construcţii hidrotehnice afectate de viituri.
Prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că în judeţul Suceava acţiunea se defăşoară în perioada 23-25 septembrie 2019, în acest sens fiind constituită o comisie formată din reprezentanţi de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă “Siret”- Bacău, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Prefectura Suceava, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina”, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare - filiala teritorială Suceava şi Direcţia Silvică Suceava.
Comisia de control va verifica starea tehnică şi funcţională a lucrării de regularizare şi îndiguire a pârâului Seaca, din Boroaia, eroziunile de mal de pe râul Moldova, sat Giuleşti - Boroaia, şi pe râul Moldova, la Fântâna Mare. Mirela Adomnicăi a mai spus că în acelaşi timp, controlul din judeţ va viza degradări ale albiilor şi apărărilor de mal pe râul Moldoviţa şi afluenţi, pe sectorul Moldoviţa-Vama, precum şi starea tehnică şi funcţională la acumularea Grăniceşti.
Ea a mai adăugat că în urma verificărilor, pe baza constatărilor de la faţa locului se vor solicita fonduri, de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, pentru remedierea deficienţelor.