Polițiștii de la Biroul Rutier Suceava au constatat că Primăria municipiului Suceava nu a respectat termenul de 10 zile în care trebuie să desființeze barierele montate ilegal în laterala Palatului Administrativ Suceava ori să obțină aviz de legalitate pentru acestea. Cum avizul nu a fost obținut, iar schimbarea regimului porțiunilor de străzi laterale nu a trecut în ultima de ședință de Consiliu Local Suceava, iar barierele nu au fost date jos până vineri, 20 septembrie, polițiștii au aplicat o nouă amendă, de această dată în cuantumul maxim de 14.500 de lei, echivalentul a 100 de puncte amendă.
Sancțiunea a fost aplicată în baza articolului 105, punct 25, din OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, anume nerespectarea obligaţiei administratorului drumului public sau autorităţii publice locale de a executa sau, după caz, de a desfiinţa amenajările rutiere, în termenul stabilit împreună cu poliţia rutieră.
Primăria municipiului Suceava a fost sancţionată anterior cu alte două amenzi pentru barierele şi semnele de circulaţie de la Palatul Administrativ. Cuantumul celor două sancţiuni a fost tot de 14.500 de lei, însă atunci amenda a rezultat din două abateri.
Și atunci, amenzile au fost aplicate în baza prevederilor OUG 195/2002 pentru semnalizarea zonei fără avizul poliției rutiere, respectiv restricționarea circulației pe drumurile publice fără avizul poliției rutiere.
Probabil că aceste sancțiuni nu sunt atât de dureroase pentru cei de la Primăria Suceava, având în vedere că nu le plătește cineva din buzunar.
Contactat telefonic, Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava, a precizat că nu înţelege scopul acestor noi amenzi. El a adăugat că amenzile încasate de Primăria Suceava la începutul acestei luni au fost deja contestate în instanţă şi că are convingerea că vor fi anulate.
„În urmă cu aproximativ 5 ani, Primăria Suceava a executat lucrări în zonă prin PNDL. Pe cele două străzi unde există bariere trebuiau să existe bolarzi, ceea ce însemna restricţionarea traficului rutier. Primăria Suceava a obţinut cu acel prilej toate avizele, inclusiv de la Poliţia Rutieră, care sunt valabile şi în prezent, astfel încât nu am încălcat nici un act normativ”, a explicat Lucian Harşovschi în urmă cu aproximativ trei săptămâni.
De cealaltă parte, polițiștii care au analizat documentația spun că lateralele apar clar în proiect ca zone pietonale și nicăieri nu s-a pus problema de solicitat avize pentru parcări particulare, doar pentru angajații unor instituții.
În proiect, pe cele două străzi unde există bariere trebuiau să existe bolarzi, ceea ce însemna restricţionarea traficului rutier. Acest fapt este real, însă niciodată nu s-a solicitat în scris aviz de la poliție pentru restricționare trafic prin bariere și automat pentru transformarea porțiunilor în parcări.