Monumentul eroilor din Burdujeni din Primul Război Mondial, aflat lângă sediul de primărie din zona fostului Cinema, un obiectiv care tinde spre statutul de monument istoric, având o vechime de 95 de ani, a fost repus în valoare în urma unei investiţii la care a contribuit în principal Primăria municipiului Suceava, dar şi mai mulţi oameni care şi-au făcut un crez din a nu lăsa uitării eroii acestui neam.
Ieri, în prezenţa lui Dumitru Davidel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, filiala Suceava, a fost montată placa comemorativă care va îmbogăţi monumentul. Lucrările făcute recent sunt însă mult mai ample. Au fost amenajate o poartă din lemn spre stradă, pe care scrie „Monumentul Eroilor Burdujeni 1916-1918”, şi o alee cu pavele care duce la monument, frumos încadrată cu stâlpi din lemn şi flori.
„Vieţile voastre, date ofrandă prin luptă lui Dumnezeu şi Ţării, tribut de sânge al Burdujeniului pentru o Românie Mare, demnă şi veşnică. Recunoştinţă eternă!
Arhitectura complexului monumental a fost completată cu noi elemente (poarta bucovineană, stâlpii de lemn şi alei de acces pavate) în anul 2019, la împlinirea a 95 de ani de la realizarea operei comemorative. Onoarea a revenit Primăriei municipiului Suceava, filialei judeţene Suceava a ANCE <Regina Maria> şi meşterului popular Georgel Nistor”, scrie pe placa comemorativă turnată ieri.
Pe 1 octombrie, la complexul monumental se va oficia şi un moment solemn, de marcare a noilor elemente care aduc un plus de imagine monumentului.
Pe monument sunt scrise, de acum 95 de ani, pe toate laturile, numele eroilor locali care şi-au pierdut viaţa în intervalul 1916-1918, în prima mare conflagraţie mondială. Deşi are aproape o sută de ani, monumentul se află într-o stare bună, care nu a necesitat vreo intervenţie. Monumentul are aplicată doar amprenta timpului, una care îi dă parcă mai multă valoare. Trecătorul poate zăbovi şi se poate reculege măcar pentru câteva secunde la acest monument, în amintirea celor care au pierit la vârste fragede pentru făurirea României Mari.
Maistrul militar principal Dumitru Davidel, alături de colonelul Neculai Niga, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, filiala Suceava, şi-au făcut un ţel din a întreţine şi a pune în valoare monumentele existente, dar şi de a ridica altele noi.