În fiecare an, la data de 16 septembrie, este marcată Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, zi în care a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon - 16 septembrie 1987.
Stratul de ozon este un scut fragil de gaz care protejează Pământul de acțiunea dăunătoare a radiațiilor ultraviolete. Acesta absoarbe cea mai mare parte a acestor radiații (97-99% din ultraviolete), care altfel ar deteriora formele de viață de pe Pământ. Diminuarea stratului de ozon duce la scăderea eficacităţii sistemului imunitar, cu apariţia infecţiilor, a cancerului de piele, a cataractelor şi a orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare, necrozarea frunzelor la plante, distrugerea vieţii marine, a planctonului, degradarea unui număr important de materiale plastice utilizate în construcţii, vopsele etc.
Tema pentru Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon din acest an este “32 de ani și vindecare” (32 Years and Healing).
Protocolul de la Montreal cu privire la substanţele care distrug stratul de ozon a fost elaborat sub conducerea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător, adoptat la data de 16 septembrie 1987 și care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989. Protocolul obligă părțile semnatare să elimine progresiv substanțele care diminuează stratul de ozon, conform unui calendar prestabilit. Un număr de 196 de state au ratificat Protocolul de la Montreal, care este un model de acord multilateral în domeniul protecției mediului. Protocolul a condus la eliminarea treptată a 99% din substanțele chimice care diminueaza stratul de ozon (substanțe utilizate la fabricarea frigiderelor, a aparatelor de aer condiționat și a altor produse).
Controlul tot mai strict al substanţelor care epuizează stratul de ozon, în cei 32 de ani de la adoptarea Protocolului de la Montreal, nu numai că a condus la protejarea stratului de ozon pentru generaţia actuală şi cele viitoare, dar a contribuit şi la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.
„Cea mai recentă evaluare științifică a stratului de ozon, finalizată în 2018, arată că în unele părți stratul de ozon s-a refăcut cu o rată de 1-3% pe deceniu, începând cu anul 2000. La țintele stabilite, stratul de ozon din Emisfera Nordică, de la latitudine medie, s-ar putea reface complet până în anii 2030 , iar cel din Emisfera Sudică până în 2050, respectiv în Regiunile Polare până în 2060. În aceste condiții am putea sărbători succesul acțiunilor realizate conform Protocolului. Cu toate acestea, trebuie să continuăm eforturile pentru a menține aceste câștiguri și să rămânem vigilenți la orice surse ilegale de substanțe care pot diminua stratul de ozon.
De asemenea, trebuie să susținem amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2019. Prin eliminarea treptată a hidrofluorocarburilor (HFC), care sunt gaze ce contribuie și la încălzirea climei, acest amendament poate evita o creștere de până la 0,4°C a temperaturii globale, până la sfârșitul secolului nostru, continuând și la protejarea stratului de ozon. Reducerea HFC, dublată de creșterea eficienței energetice în industria de răcire, poate conduce la beneficii climatice și mai mari”, a declarat Maria Mădălina Nistor, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Suceava.
APM roagă cetățenii să fie prietenoși cu mediul în care își desfășoară activitatea, pentru a minimiza impactul negativ asupra stratului de ozon și asupra mediului înconjurător în general.