Testerele antidrog alocate Inspectoratului de Poliție Județean Suceava încă de acum două luni de zile nu au fost nici până acum date în folosință. Cel mai mult s-a așteptat ca o persoană autorizată să ajungă la Suceava și să facă un instructaj cu polițiștii suceveni cu privire la folosirea testerelor. Până la urmă s-a făcut și această instruire, astfel că testerele ar urma să fie în sfârșit scoase în trafic.
O problemă care dă acum bătăi de cap polițiștilor rutieri este legată de timpul necesar unei testări. Simulările au arătat că în cel mai bun caz o astfel de testare ar dura 20 de minute. Este un timp enorm, atât pentru șoferul oprit, cât și pentru polițistul rutier care are și așa un program foarte încărcat în timpul acțiunilor de control în trafic. Practic, dacă ar fi să se ocupe doar de testări pe linia consumului de droguri, polițiștii ar pierde mult pe alte linii de control în trafic.
Șoferii vor trebui să plimbe un muștiuc în gură timp de trei minute
Aceste testere fac parte dintr-un sistem destul de complex și performant. Cel puțin în cazul lotului din care fac parte aparatele ajunse la Suceava procedura este pe scurt următoarea: șoferii primesc aparatul în mână și trebuie să plimbe muștiucul de unică folosință printre buze și gingii și pe sub limbă timp 3 minute. Aici este o primă problemă, pe care polițistul trebuie să o gestioneze cu mult tact.
Etapele până la finalizarea testării
Este necesar apoi un interval de cinci-zece minute de așteptare, în care trebuie așteptat ca proba de salivă să se „așeze” relevant pe tester. Recomandarea specialistului este de așteptare a unui interval de zece minute, pentru acuratețea rezultatului.
Testerul este introdus apoi într-un aparat care ar trebui să indice în alte 6 minute dacă șoferul a consumat una din substanţele interzise pentru care este conceput. Sistemul va printa apoi un bon cu rezultatul la cele șase substanţe (pozitiv sau negativ), persoana testată, locaţia și motivul testării. Polițiștii spun că timpul unei testări ar urma să fie între 20 și 30 de minute. Adică foarte, foarte mult timp.
Având în vedere această situație, este evident că polițiștii nu au cum face testări în număr mare, cum se face de exemplu în cazul testării alcoolemiei în aerul expirat. Cel mai probabil se va face testul doar în cazul celor care trezesc suspiciuni atunci când sunt trași pe dreapta ori în cazurile în care sunt informații că cel oprit ar fi consumator de droguri.
Conform anunțului inițial oficial al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Poliția Română a distribuit trei testere antidrog la Suceava, unul pentru Biroul Rutier Suceava, unul pentru Serviciul Rutier Suceava și al treilea pentru poliţiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava – Serviciul Antidrog în cadrul activităţilor specifice.
Testere pentru șase substanțe
În urma testărilor polițistul ar trebuie să afle pe loc, în trafic, dacă şoferul a consumat una din cele șase substanţe interzise pentru care este conceput acest tester: cocaină, heroină, opium, marijuana, metaamfetamină şi amfetamină. În baza acestui rezultat pe loc, poliţistul va avea deja indiciu de comitere a faptei, iar șoferul suspect de consum de substanţe interzise va fi transportat la spital, pentru recoltarea de probe suplimentare. De asemenea, se va deschide și dosarul penal de „conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe”. Practic, răspunderea penală este la fel, fie că este vorba de consum de alcool sau de droguri.