Fântâna arteziană muzicală de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a costat aproximativ 60.000 de euro și a fost plătită de unitatea medicală din încasările din taxa de parcare pe două luni și jumătate, a declarat, ieri, managerul Vasile Rîmbu. Acesta a subliniat că fântâna face parte din politica spitalului „de a crea un ambient plăcut pentru oricine intră în spital sau trece prin curte – angajați, vizitatori, pacienți sau simpli trecători”. „Am vrut să evităm destinul de groapă de gunoi al acestei fântâni, începută printr-un proiect în care noi nu am fost parte. Banii încasați din taxa de parcare îi folosim tocmai pentru o atmosferă plăcută în curte, pentru curățenie, deszăpezire, instalații de udare etc.”, a afirmat Vasile Rîmbu.
Totodată, acesta a precizat că prin amenajarea și punerea în funcțiune a fântânii arteziene nu a fost afectat în nici un fel fondul alocat spitalului de Casa de Asigurări de Sănătate și nici bugetul din surse proprii pentru activitatea de bază.
În ceea ce privește vechiul proiect de amenajare a parcului și curții spitalului, reamintim că firma care a câştigat contractul în 2011 nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.
Contractul de finanţare nerambursabilă, în valoare de 1,750 milioane lei, a fost semnat în data de 31 mai 2011, cu durată până la 31 decembrie 2015.
Contractul de lucrări, în valoare de 1,40 milioane lei fără TVA, a fost semnat în data de 7 martie 2012, cu o durată de execuție până la 30 noiembrie 2014.
Proiectul era finanţat cu bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, în cadrul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.
Firma care a câștigat contractul a executat lucrări doar în perioada 2012-2013, stadiul fizic atins fiind de 15,78%. În faţa acestei situaţii, în iulie 2015 Consiliul Judeţean Suceava a dat în judecată firma, solicitând rezilierea contractului şi obligarea acesteia la plata penalităţilor pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract. De asemenea, a solicitat Administraţiei Fondului pentru Mediu suspendarea contractului de finanţare nerambursabilă până la soluţionarea definitivă a procesului şi aprobarea ulterioară a reluării execuţiei lucrărilor, cere aprobată în iulie 2015.
Fiind vorba despre un proiect finanţat cu fonduri nerambursabile, până la soluţionarea definitivă a procesului, orice lucrare de amenajare a parcului care ar fi putut fi efectuată de CJ sau de spital a fost blocată. Singurul lucru acceptat a fost igienizarea zonei prin strângerea gunoaielor. Toaletarea copacilor, realizarea de spaţii verzi şi amplasarea de bănci nu numai că nu au fost permise pe durata litigiului, ci ar fi fost pasibile de sancţiuni. Odată cu încheierea procesului, spitalul a putut începe amenajările în curte și în parc, iar principala sursă de finanțare o reprezintă taxa de parcare, încasată atât de la angajați, prin abonamente, cât și de la pacienți și vizitatori.