Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor s-a declarat total nemulțumită de răspunsul pe care l-a primit din partea ministrului Muncii, Marius Budăi, în privința pensionarilor de la Institutele de Prospecțiuni și Explorări Geologice (IPEG), printre care și Geomold, care nu au aceleași drepturi ca minerii, deși au avut aceeași activitate și aceleaşi condiții de muncă. Angelica Fădor a spus că va reveni cu o întrebare către ministrul Muncii, deoarece vrea să afle soluții concrete pentru aceștia și nu să fie informată de Marius Budăi despre problema pe care tot ea a semnalat-o.
Astfel, deputatul sucevean a subliniat că în răspunsul transmis de Marius Budăi, acesta îi explică practic problema pe care ea a sesizat-o, fără a fi prezentată nici o soluție.
„Noi am cerut soluții, nu să ni se răspundă cu ceea ce a înțeles ministrul din cererea formulată. Acum li se face o mare nedreptate minerilor și lucrătorilor care și-au desfășurat activitatea în subteran în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice sau de exploatări în subteran, pentru că nu se mai consideră activitate desfășurată în <unitate minieră> și încadrată în condiții speciale de muncă”, a declarat Angelica Fădor. Ea a precizat că în această situație se găsesc, în prezent, persoanele care au lucrat în subteran, pensionari și viitori pensionari la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Suceava, care a fost reorganizată prin HG 193 /1991 în S.C. GEOMOLD S.A.
Fădor a mai afirmat că în anul 1990, unitatea avea un număr de aproximativ 5000 de salariați, iar cei care își desfășurau activitatea în subteran executau lucrări de deschidere și pregătire, respectiv puțuri de extracție, galerii, nișe de legătură, suitoare, plane înclinate, camere speciale, abataje experimentale și altele în zonele aflate în exploatare a minereului neferos, la exploatările Leșu Ursului, Fundu Moldovei, Mestecăniș, la acumulările de sulf din Munții Călimani, la cele de baritină de la Holda și Ostra, de minereuri de fier de la Delnița sau minereu de mangan în Bazinul Domelor.
Angelica Fădor: „Egalitatea de șanse pentru angajații care își desfășoară activitatea în aceleași condiții nu ar trebui să fie doar teoretică”
Deputatul PNL de Suceava a subliniat că din punctul său de vedere, egalitatea de șanse pentru angajații care își desfășoară activitatea în aceleași condiții nu ar trebui să fie doar teoretică.
Angelica Fădor a ținut să precizeze că în răspunsul transmis de ministrul Muncii la problema semnalată de ea, acesta explică pe nouă pagini că persoanele înscrise la pensie anterior datei de 1 ianuarie 2011 nu fac obiectul recalculării prevăzute de Legea nr. 192/2015 și Legea nr . 221/2018.
Astfel, în documentul semnat de Marius Budăi se spune că „subliniem faptul că, având în vedere modificările legislative în domeniul pensiilor referitoare la acordarea unor beneficii pentru perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare de muncă, legiuitorul a stabilit stagii complete de cotizare mai avantajoase numai în cazul condițiilor speciale de muncă și în situațiile expres prevăzute de lege în care grupa superioară de muncă realizată anterior datei de 01.04.2001 a fost asimilată condițiilor speciale, ca o recunoaștere a dificultăților, riscurilor și uzurii care în timp pot conduce la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”. Tot ministrul Muncii mai spune că având în vedere Decizia nr. 9 din 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, apreciază că orice modificare legislativă în acest sens este pasibilă să fie declarată neconstituțională.
În final, deputatul PNL Angelica Fădor a declarat că un astfel de răspuns este de neacceptat și că îi va mai adresa Ministrului muncii o întrebare pe aceeași temă și și-a exprimat speranța că acesta va prezenta modul prin care va fi soluționată problema acestor pensionari.