Sufletul afacerii unui restaurant sunt cei care gătesc mâncarea care ajunge pe farfurie, în fața clientului, care, în funcție de experiența trăită acolo, poate da cele mai bune reacții, pentru perfecționarea ulterioară a rețetelor și a serviciilor oferite acestuia.
Tocmai de aceea „Mentori de gust”, un grup de profesioniști din domeniul gastronomiei, cu o vastă experiență acumulată, s-au aflat timp de trei zile la Gura Humorului, la Centrul de Afaceri "Club Bucovina", unde au susținut, în premieră, un „Cooking Workshop” prin care au împărtășit cunoștințele lor celor care se înscriu la cursuri – de la bucătari la administratori sau chiar patroni de restaurante, care vor să cunoască secretele bucătăriei și ale meniurilor de succes.
Prezența lor în Bucovina face parte dintr-un lung șir de „antrenamente gastronomice”, cu care „Mentori de gust” au pornit din Iași, au ajuns pe la Baia Mare, vor ajunge curând la Oradea, iar la final de an în București.
„Ceea ce facem noi este o instruire a bucătarilor profesioniști, dar și a proprietarilor sau administratorilor de restaurante. Workshopul durează trei zile, din care două zile se lucrează intens pe meniuri de evenimente, iar o zi pe meniuri à la carte. La final avem festivitatea de premiere, felicitări și mici surprize de la partenerii noștri”, a precizat Petru Marius Agape, fondator al conceptului „Mentori de Gust”.
Cu o experiență de peste 14 ani în realizarea preparatelor tradiționale și de bucătărie românească, bucătar al unei mari companii internaționale de 9 ani de zile, Marius Agape consideră că serviciile lor sunt soluția ideală în buna organizare și dezvoltare a oricărui tip de afacere HORECA: „Asigurăm consultanță în gastronomie – deschidem restaurante de la zero, ajutăm la angajarea personalului, implementarea rețetelor, a meniurilor, dar și la instruirea oamenilor care lucrează în locația respectivă”.
Cerasela Lungu, Maestru în Arta Culinară, acreditată să predea cursuri de gastronomie și să formeze bucătari-șefi și bucătari-șefi specialiști, este un element cheie al echipei, având 34 de ani de când aprofundează tainele bucătăriei și 12 ani de când se ocupă și de predat arta culinară.
„Mergem pe un concept nou, de a deschide o altă perspectivă patronilor, să vadă ce înseamnă munca în bucătărie, să fie aproape de bucătar. Bucătăria este motorul afacerii unui restaurant.
Dacă mâncarea nu e bună, degeaba e frumos totul în jur. Tot noi am dezvoltat conceptul <Școala la tine acasă>, prin care mergem mai aproape de om, în țară, oferind consultanță, ajutând patronii de restaurante să deschidă noi unități, pe care le susținem pe parcurs, așa cum e cazul și cu Club Bucovina Ballroom”, a detaliat Cerasela Lungu.
O particularitate a cursurilor de gastronomie oferite de cei trei „Mentori de gust” la Suceava a fost reinventarea unor preparate culinare apreciate.
Practic, se pornește de la preparate consacrate, precum vitello tonnato, puiul cu sos gorgonzolla ori sosul quatro formaggi, pentru a face preparate noi, cu un înalt rafinament.
„Noi ne adresăm clienților care vor o schimbare, să vină cu ceva diferit pe piață, să își aducă aportul la îmbunătățirea gastronomiei”, spun cei de la „Mentori de gust” - respectiv Chef Marius Agape (fondator Mentori de Gust), Chef Florin Popa, Director ANBCT pe zona Moldovei și Maestrul în Arta Culinară Cerasela Lungu, care au ales Centrul de Afaceri "Club Bucovina" din Gura Humorului ca locație de desfășurare a cursurilor datorită condițiilor excelente puse la dispoziție.