Peste 1.000 de elevi din 20 de şcoli din judeţul Suceava au intrat în contact cu poliţiştii suceveni în decurs de numai câteva zile. Prin acţiunea intitulată „10 pentru Siguranță” li s-a explicat copiilor, părinților și bunicilor ce înseamnă să adopți un comportament preventiv care să te ferească de riscuri.
„Violența în mediul școlar, consumul de alcool și drog, traficul de persoane, fenomenul de bullying, securitatea împotriva incendiilor siguranța rutieră, au fost câteva dintre subiectele abordate și discutate cu tinerii, dar și cu profesorii și părinții. Campania are ca scop creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și profesorilor în legătură cu riscurile infracționalității din unitățile de învățământ și zonele adiacente acestora. Au fost distribuite peste 500 de materiale cu mesaje preventive, dar și alte ghiduri, stick-ere și pliante de informare”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.
Acţiunea se derulează cu sprijinul şi altor instituţii, respectiv Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Poliția de Frontieră, Instituția Prefectului Județului Suceava și al Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Poliţiştii au venit şi cu 10 sfaturi pentru ca elevii să obțină nota 10 la lecţia siguranţei:
1. Ai grijă la grupul de prieteni. Spune „NU” dacă aceștia îți propun să faci lucruri care te pot afecta negativ pe tine sau pe alții din jurul tău!
2. Fii atent la prietenii virtuali și informațiile pe care le postezi / transmiți pe internet și pe rețelele de socializare!
3. Nu te lăsa păcălit de „bunele intenții” ale necunoscuților sau de oferte „unice” doar pentru tine din surse pe care nu le poți verifica!
4. În drumul tău spre școală sau spre casă respectă mereu regulile de circulație!
5. Ține mereu în buzunarul interior banii sau telefonul mobil!
6. Nu te lăsa „încătușat” de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive!
7. Refuză implicarea în munci sau activități ilegale!
8. Focul nu reprezintă un mod de distracție!
9. Nu provoca prin modul de comunicare sau prin comportament și nu răspunde la provocări!
10. Apelează la sfatul unui adult (părinți, profesori, consilieri) atunci când te afli în dificultate!