Primăria Comunei Dorna Candrenilor şi Direcţia Silvică Suceava au organizat sâmbătă, 14 septembrie, de Înălţarea Sfintei Cruci, un pelerinaj la crucea-monument de pe vârful muntelui Ouşorul (1639 m) din Munţii Suhard. La eveniment au fost prezenţi Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, militari, purtând drapelul de luptă, din cadrul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, conducerea Direcţiei Silvice Suceava, silvicultori, primarii comunelor Poiana Stampei şi Coşna, localnici şi invitaţi din tot judeţul.
„Ne bucurăm că în această frumoasă zi de toamnă, credincioşi, oficialităţi locale şi judeţene, militari şi turişti aflaţi în Bazinul Dornelor au dorit să participe la pelerinajul pe care Primăria comunei Dorna Candrenilor îl organizează împreună cu silvicultorii, vânătorii de munte şi preoţii din comună şi din localităţile vecine. După ce anul trecut, pe 14 septembrie, chiar de Sfânta Sărbătoare a Înălţării Sfintei Cruci, am participat la Sfinţirea Crucii luminoase de pe Ouşorul, când 14 preoţi au înălţat rugăciuni pentru sfinţire şi i-au pomenit pe cei prezenţi, dar şi pe cei care nu mai sunt printre noi, eroi care au înfăptuit Marea Unire şi eroii neamului căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, când pe Vârful Ouşorul s-au dat lupte grele, dar şi colegi ai silvicultorilor, anul acesta ne-am întors să cinstim eroii făuritori de ţară şi de neam, drept pentru care însufleţim monumentul prin participarea noastră, prin prezenţa noastră la un moment important din calendarul creştin ortodox. Participarea la serviciul religios de la Crucea de pe Vârful Ouşorul este un gest de recunoştinţă pentru jertfa făcută de eroii neamului”, ne-a spus primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuţ Candrea.
Înainte de oficierea serviciului militar şi religios, primarul Dănuţ Candrea şi colonelul Iuliu-Ilie Cristian Arsene, comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte din Vatra Dornei, au depus o cruce realizată din spice de grâu, busuioc şi flori sub placheta de la baza crucii metalice care ne aduce aminte că „această cruce a fost sfinţită pe 14 septembrie 2018, fiind ridicată de silvicultorii suceveni spre slava Bunului Dumnezeu, în memoria eroilor neamului românesc şi a silvicultorilor care s-au ridicat la ceruri”.
„Ceaţa densă pogorâtă din senin peste munte poate să fie şi o lacrimă a lui Dumnezeu”
Deşi ziua se anunţa una senină şi cu mult soare, după ce soborul de preoţi a oficiat Sfânta Liturghie şi a început slujba de pomenire a eroilor neamului românesc şi a silvicultorilor în amintirea cărora este înălţat monumentul, o ceaţă foarte densă a acoperit în câteva minute vârful muntelui. Ceaţa s-a risipit după sfârşitul momentului religios, când unul din preoţii din sobor a spus: „Crucea este mai întâi de toate semnul mântuirii, adică unirea omului cu Dumnezeu, izvorul vieţii veşnice. Prin credinţă şi prin fapte bune oamenii se unesc cu Dumnezeu”. O parte din cei prezenţi au considerat că „vălurita ceaţă este chiar lacrima lui Dumnezeu, căzută peste noi”.
La finalul Sfintei Liturghii, preoţii i-au îndemnat pe oameni să urce în fiecare an, pe 14 septembrie, pe vârful Ouşorul, indiferent de vreme, „chiar dacă plouă, este harul lui Dumnezeu care se revarsă asupra fiecruia dintre noi, dar mai ales asupra eroilor neamului nostru care au căzut pe câmpurile de luptă, unii dintre ei odihnind în aceste locuri”, şi le-au vorbit celor prezenţi despre semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii Sfintei Cruci, dar şi despre importanţa acestui simbol creştin în viaţa credincioşilor, crucea fiind în primul rând un semn al iubirii jertfelnice, smerite a Mântuitorului Iisus Hristos, care a arătat pe cruce o iubire care a învins ura, păcatul, moartea, diavolul, care nu a răspuns la răutate cu răutate, la ură cu ură, ci a răspuns cu smerită răbdare şi iertare.
„Prin cruce, Dumnezeu ne-a răscumpărat şi ne-a dus să ne înfieze Tatălui ceresc. Şi iată că în această sfântă şi binecuvântată zi a Înălţării Sfintei Cruci am urcat aici, pe munte, unde, cu puterea din urmă, ostenitorii cărând cu spatele sau cu maşinile materialele, au ridicat acest semn ca să dăinuiască. Ca un semn al dragostei faţă de Dumnezeu şi un semn al faptului că pe aceste meleaguri şi în Bucovina trăiesc creştini adevăraţi de 2.000 de ani, s-a ridicat această cruce spre slava lui Dumnezeu, spre binecuvântarea tuturor celor care o văd, se închină şi o cheamă să fie ocrotitoare şi călăuzitoare, dar şi spre odihna şi veşnica pomenire a eroilor neamului nostru românesc. Fie ca această zi să fie binecuvântată pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru toţi locuitorii Bucovinei şi să fie o zi de aducere aminte pentru cei care au plecat dintre noi, jertfindu-se ca noi astăzi să ne putem închina, să îl putem slăvi pe Dumnezeu, să ne putem ruga şi să ne bucurăm de vremurile pe care le trăim: grele, uşoare, aşa cum sunt, dar să ne bucurăm de ele”, a fost îndemnul preotului Victor Ovidiu Cîrceie, de la Biserica "Sfântul Ilie" (Parohia Negreşti) din Vatra Dornei.
Un moment cu totul deosebit din cadrul manifestării s-a datorat unui excelent cor de cameră „Ecou dornean”, din localitatea Dorna Arini, instruit şi dirijat de un tânăr şi foarte talentat preot, Iulian Borgovan. Prin răspunsurile la Sfânta Liturghie, dar mai ales prin cântecele patritoice şi cele preluate şi adaptate din folclorul tradiţional românesc, intrepretate la sfârşitul manifestării, aceşti oameni minunaţi, de diferite profesii, dar care au ca pasiune comună muzica, au oferit un parcurs al spiritualităţii româneşti oglindite în muzica corală.