Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat colegilor parlamentari din judeţ, indiferent de formaţiunile politice pe care le reprezintă, să facă front comun pentru a sprijini alocarea de fonduri către Educaţie.
„Fac apel la parlamentarii de bună-credinţă să ne unim şi să respectăm legea. Să alocăm cât mai curând posibil banii cuveniţi educaţiei prin lege. Vă avertizez că în educaţie, ceea ce vom semăna astăzi, vom culege peste ani de zile şi cred că anticipăm cu toţii ceea ce se va întâmpla, dacă problemele din educaţie vor fi ignorate. Regret nespus de tare că PSD a tratat cu atâta dispreţ acest domeniu. În doi ani şi jumătate, PSD a perindat prin Guvern nu mai puţin de şase miniştri în fruntea Educaţiei, dintre care doi interimari, iar începutul acestui an şcolar ne-a găsit fără ministru plin în funcţie”, a arătat Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean a amintit că în urmă cu 12 ani toate partidele politice au semnat Pactul pentru educaţie, prin care acest sector ar fi trebuit să primească anual o finanţare de la buget de minimum 6% din PIB, ceea ce, din păcate, nu s-a mai întâmplat.
„În loc să avem o finanţare de 6% din PIB, constatăm că banii alocaţi învăţământului au scăzut la mai puţin de 2,7% din PIB. Numai la ultima rectificare bugetară, doamna Dăncilă a mai tăiat din bugetul educaţiei încă 1 miliard de lei. O educaţie de calitate nu este posibilă fără finanţare”, a spus Ioan Balan.
În opinia deputatului liberal, subfinanţarea din sistemul de educaţie a dus la fenomene foarte grave, cum ar fi migraţia profesorilor sau lipsa investiţiilor în infrastructură.
„Şcoala, în loc să fie acel loc atrăgător, care să te întâmpine la intrare cu miros de var proaspăt pe pereţi, flori în curte şi cu o curăţenie exemplară în spaţiile comune, a devenit o sperietoare unde te temi dacă-ţi pică sau nu tavanul în cap şi unde toaleta a rămas tot acolo unde o ştim din străbuni, în fundul curţii. Ministerul Educaţiei a avut la îndemână sute de milioane de lei pentru a reclădi reţeaua şcolară, atât de la buget, cât şi din fonduri europene sau din împrumuturi de la Banca Mondială şi, cu toate acestea, către şcoli nu a ajuns decât, poate, nişte mărunţiş. Restructurarea reţelei şcolare a fost şi ea făcută tot după ureche, astfel că mai toţi miniştrii Educaţiei au dat din umeri nedumeriţi şi nu au înţeles de ce în România anului 2019 aproape unul din cinci copii nu ajunge deloc la şcoală. Ştim cu toţii că profesorii fac pe paznicii de serviciu, sunt şi consilieri şcolari şi medici de ocazie şi psihologi şi secretare şi tot ceea ce mai este nevoie numai ca şcoala românească să nu se prăbuşească de tot. La fel de grav este şi faptul că, în ultimii şapte ani, politizare excesivă promovată de PSD a ajuns o cangrenă şi în sistemul de învăţământ, afectând activitatea inspectoratelor, a şcolilor şi a dascălilor”, a concluzionat Ioan Balan.