Clubul Video ART al elevilor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava a încheiat o nouă pagină din activitatea sa: reprezentarea României (pentru a şaptea oară) la Festivalul anual al Uniunii Internaţionale a Cinematografiei de Amatori (UNICA). Eveniment s-a desfăşurat în localitatea Zeist, din Olanda.
Preşedintele Clubului Video ART, prof. Viorel Ieremie, a menţionat că UNICA este o subdiviziune UNESCO, iar România este membră de mai mulţi ani a acestei organizaţii.
De la Suceava a fost prezentă o delegaţie alcătuită din membrii clubului Video ART, profesorul Viorel Ieremie şi elevii Georgel Hloşciuc, Alexandru Perdeica şi Andrei Dumitriu. Acestora le-au fost alături reprezentanţi ai Primăriei municipiului Suceava, viceprimarul Lucian Harşovschi şi Cezar Olariu, din partea compartimentului de promovare turistică.
„A fost o săptămână nebună, nebună, în care nu am avut timp nici să respirăm, cum se spune. Filmări în Amsterdam, Giethorn, Rotterdam, Zeist, ziua de proiecţie a filmelor româneşti, organizarea standului românesc, participarea la workshopuri, totul pentru realizarea filmului caleidoscopic al întregii manifestări. Reamintim că, de mai mulţi ani, echipa de tineri din România realizează un reportaj caleidoscopic al întregii ediţii, ce este prezentat în ultima zi a festivalului, înaintea Galei decernării premiilor anuale, când audienţa este maximă, iar impactul pe măsură”, a menţionat prof. Viorel Ieremie.
Membrii delegaţiei au amenajat un stand de prezentare a Bucovinei şi României, în general, oferind, totodată, pliante cu prezentarea filmelor româneşti şi de promovare a festivalului internaţional Video ART pe care Clubul Video ART îl organizează la Suceava anual.
O secţiune aparte a festivalului a fost workshopul dedicat celor peste 18 ani, unde au participat 22 de tineri din ţările membre ale UNICA. Din partea României a participat Alexandru Perdeica, membru al clubului Video ART.
Un alt moment important l-a reprezentat Congresul anual UNICA, unde vocea României s-a făcut din nou auzită prin reprezentantul ei, preşedintele Clubului Video ART, prof. Viorel Ieremie. O problemă, rediscutată şi în acest an, a fost dorinţa de a admite participarea la workshop şi a tinerilor cu vârsta sub 18 ani, fapt neacceptat începând de anul trecut de către Comitetul internaţional UNICA.
„Privind în ansamblu, prezenţa României la această manifestare a fost una de succes, întrucât tinerii noştri au fost remarcaţi ca o prezenţă dinamică în peisajul competiţional, au realizat un material video retrospectiv care a primit aplauze la final, iar modul în care a fost promovată România a fost, de asemenea, exemplar”, a mai spus profesorul.
Aceasta a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinul pentru deplasarea delegaţiei sucevene.