Pentru al treilea an consecutiv, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a fost reprezentată la Forumul Economic (supranumit și Davos-ul Estului) organizat în orașul Krynica-Zdrój din Polonia. Ajuns la cea de-a XXIX-a ediție, acest eveniment adună elite din domeniul politic, economic și de la nivelul intelectualității europene în cadrul unor dezbateri privind viitorul Europei.
În calitate de membru fondator al consorțiului universitar „Collegium Carpathicum”, din care fac parte șapte instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est, USV a fost reprezentată de prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector. Acesta a participat activ la lucrările conferinței, care au atins subiecte precum: Ce pot face universitățile pentru regiunea carpatică?; Figuri ale intelectualității Europei Centrale; Cultura libertății – trecut și prezent; Economia viitorului din perspectiva statelor din Europa Centrală și de Est; Poate Europa Centrală să schimbe „jocul” în Uniunea Europeană?; Carpații – mediul înconjurător, moștenire, societate, etc.
În cadrul panelului intitulat „Ce pot face universitățile pentru regiunea carpatică?”, au fost dezbătute aspecte legate de funcționarea și rolul rețelei universitare „Collegium Carpathicum”. Temele principale atinse de participanți au fost: întărirea din punct de vedere științific și academic a cooperării între universitățile din regiunea carpatică prin intermediul consorțiului „Collegium Carpathicum”, promovarea regiunii prin activități în domeniul educației și prin publicarea unor materiale științifice de anvergură, crearea unei imagini pozitive a regiunii carpatice și extinderea cunoștințelor legate de aceasta la nivelul cetățenilor UE, crearea unui „trend carpatic” în educație și în cadrul mobilităților studențești și științifice, etc.
Alături de prof. univ. dr. Ștefan Purici, și-au exprimat opinii privind rolul universităților în atingerea unor obiective la nivelul regiunii carpatice și reprezentanții celorlalte universități partenere în cadrul consorțiului - universitățile din Ostrava (Republica Cehă), din Przemyśl (Polonia), din Budapesta (Ungaria), ”Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk (Ucraina), din Varșovia.
De asemenea, în cadrul unor întâlniri tehnice privind funcționarea consorțiului „Collegium Carpathicum”, au fost trasate viitoarele direcții ale colaborării în anul academic 2019-2020, una dintre principalele propuneri, care va fi luată în calcul, fiind organizarea unor școli de vară/ iarnă cu participarea studenților și cadrelor didactice din universitățile partenere. Se dorește ca pe lângă mobilitățile academice efectuate de cadre didactice și cercetători, programul consorțiului să includă și evenimente care să pună în contact și un număr mai mare de studenți.