Ministerul Educației a decis ca la examenul de bacalaureat de anul viitor să elimine obligativitatea corectării încrucișate între județe a lucrărilor.
Din 2015 până în prezent, tezele elevilor de la bacalaureat au fost evaluate de profesori din alt județ decât cel în care absolvenții de liceu au susținut examenul, măsura fiind introdusă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, pentru evitarea fraudelor. Însă în ordinul Ministerului Educației, publicat în această lună, nu se mai regăsește prevederea potrivit căreia profesorii evaluatori dintr-un județ nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ.
Lipsa acestei prevederi a stârnit numeroase controverse, Ministerul Educației răspunzând cu o serie de precizări referitoare la acest aspect.
Potrivit unui comunicat de presă, ”evaluarea încrucișată între județe a lucrărilor scrise nu este exclusă”, însă nu este o procedură obligatorie, ca până acum, am putea completa noi.
Corectarea încrucișată ar putea fi eliminată în situații deosebite, fiind reglementate situațiile excepționale apărute în sesiunile anterioare ale acestui examen, precizează ministerul de resort.
Astfel, ”în fiecare județ, numărul de cadre didactice care se formează prin cursuri în domeniul evaluării pentru examenul național de Bacalaureat se raportează la numărul elevilor care finalizează anual cursurile liceale. Întrucât nu se poate face întotdeauna repartizarea strict echilibrată a lucrărilor scrise, ca urmare a evaluării încrucișate între județe a lucrărilor scrise, pot apărea situații în care, în județe cu număr mic de elevi, să fie transmise spre evaluare lucrări scrise din județe cu număr mare de elevi”.
De asemenea, pentru anumite discipline care se predau numai în anumite județe (cazul limbilor materne), chiar dacă lucrările scrise au fost transmise spre evaluare în alte județe, a fost necesar ca în comisiile de evaluare să fie nominalizați profesori evaluatori din aceleași județe din care proveneau lucrările scrise.
Profesorii corectori, fără pregătire de evaluatori
Tot ordinul emis la început de septembrie elimină obligativitatea ca profesorii corectori să fi fost formați ca evaluatori.
În acest caz, ministerul precizează că având în vedere situațiile excepționale „și luând în calcul și faptul că legislația în vigoare nu prevede obligativitatea cadrelor didactice de a participa la evaluarea lucrărilor scrise în cadrul examenelor naționale (bacalaureat, titularizare, definitivat etc.) și nici la cursuri de formare, se impune, pentru cazurile anterior menționate, ca în comisiile de evaluare să fie nominalizați și profesori evaluatori care nu au finalizat cursuri de formare în domeniul evaluării”.