Luni dimineață, 9 septembrie, toate drumurile au dus la școală, fie că a fost vorba de grădiniță, școală primară sau gimnazială, ori liceu.
Forfotă a fost și printre elevii școlii din Gulia, aceștia pășind în noul an școlar în condiții ceva mai dificile, întrucât școala gimnazială din Gulia, unde aceștia ar fi trebuit să învețe, se află în reabilitare generală.
Ca atare, elevii sunt relocați temporar la Săndeni, la fosta școală de acolo, până când lucrările de modernizare vor fi finalizate la unitatea din Gulia.
„Cu ajutorul Primăriei Dolhasca, elevii din satul Gulia vor fi transportați la Săndeni, în localul fostei școli. Sperăm că elevii vor învăța aici până cel târziu la sfârșitul anului calendaristic”, a menționat prof. Lucian Dimitriu, inspector școlar pentru rromi.
Diversitate etnică și confesională
Deschiderea festivă de la Săndeni s-a desfășurat în curtea școlii, cu participarea elevilor din clasele primare și gimnaziale, întâmpinați de profesori și diriginți, de către conducerea unității și de reprezentanți ai Inspectortatului Școlar Județean.
„Școala Gimnazială Gulia reprezintă o veritabilă miniatură a multiculturalismului, a diversității etnice și confesionale care particularizează orașul Dolhasca și, de un secol și jumătate încoace, este un spațiu de educație atât în limba română, cât și în limba rromani”, a completat inspectorul școlar Lucian Dimitriu.
În această limbă a transmis un mesaj și directoarea liceului, profesor Elena Roman: “Eu vă asigur că profesorii acestui colegiu se vor strădui să transforme informația în cunoaștere, iar cunoașterea în experiență. Vor fi perseverenți pentru că astfel îi vor învăța pe elevii lor să prețuiască viața, speranța, motivația, fermitatea, precum și capacitatea de a depăși orice obstacole și eșecuri. Vă dorim să fiți încrezători, să găsiți la noi mai mult decât v-ați fi așteptat, dar mai ales – să vă găsiți pe voi înșivă!”.
La finalul ceremoniei – pe fundalul sonor reprezentat de piesele legendarei formații de muzică Damian&Brothers, elevii au intrat la clase; unii dintre ei – bobocii – au fost nerăbdători să-și cunoască noii colegi și profesori, în timp ce alți școlari s-au revăzut în clasele lor cu diriginții și au stabilit împreună un plan „de bătaie” pentru noul an școlar care îi așteaptă.