Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava a optat, la fel ca marea majoritate a unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava, pentru oficierea slujbei religioase de binecuvântare a elevilor, profesorilor şi părinţilor, în cadrul manifestării de deschidere a noului an şcolar, care este al 160-lea din istoria liceului.
Slujba a fost oficiată de trei preoţi, în cadrul unei ceremonii în cadrul căreia primarul de Suceava, Ion Lungu, a vorbit audienţei despre sprijinul acordat de administraţia locală învăţământului sucevean, iar directorul colegiului, profesorul Dan Popescu, a amintit performanţele elevilor, în anul şcolar trecut: 42 de olimpici naţionali, medalii de aur şi argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Ungaria, bronz la Turneul Internaţional de Informatică din Bulgaria, o medalie de aur şi una de argint la Grand Prix of Nations & European Choir Games, Gothenburg - Suedia şi două medalii de argint la Rimini International Choral Competition obţinute de Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a colegiului etc.
„Rezultatele obţinute de elevii şi profesorii colegiului la examenele naţionale plasează instituţia pe locul XXVI în topul naţional. Ne aflăm în spaţiul în care elevii noştri au avut determinare, dar şi toate condiţiile pentru o astfel superbă performanţă”, a declarat directorul Dan Popescu, urând totodată elevilor, profesorilor şi părinţilor „un an şcolar prodigios, cu rezultate la altitudinea tradiţiei renumitei noastre şcoli”.
Întrebat, după ceremonie, care au fost motivele pentru care şcoala a optat pentru includerea slujbei religioase în program, directorul Dan Popescu a răspuns că „şcoala s-a născut în biserică”. „Respect tradiţia înaintaşilor mei. Noi avem capelă în şcoală şi considerăm că şcoala şi Biserica sunt instituţii surori”, a afirmat directorul Colegiului „Ştefan cel Mare”.
Menţionăm că, înainte de începerea anului şcolar, mai multe asociaţii civice au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, prin care afirmă că aprobarea de către directorii unităţilor de învăţământ a oficierii slujbelor religioase încalcă drepturile fundamentale ale copiilor la libertatea de gândire, de conştiinţă, de religie şi de educaţie, însă Ministerul Educaţiei a lăsat la latitudinea şcolilor decizia în această problemă.