Peste 300 de poliţişti suceveni vor participa, astăzi, la deschiderea noului an şcolar la unităţi de învăţământ din judeţul Suceava. Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a solicitat luarea unor măsuri suplimentare pentru creşterea gradului de siguranţă în incinta şcolilor şi în zona adiacentă acestora.
Concret, s-a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor, fiecare unitate de învăţământ fiind dată în responsabilitatea unui poliţist de proximitate sau care are atribuţii pe această linie şi care are îndatorirea de a monitoriza în permanenţă evenimentele din zonă şi de a asigura ordinea şi liniştea publică.
Începând de astăzi, şcolile vor fi incluse în itinerariile de patrulare ale poliţiei. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare şi relaţionare. Se va pune accent şi peidentificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.
Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Suceava vor iniţia campanii şi proiecte privind prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Campania „10 pentru Siguranţă”
De pe 7 septembrie şi până pe 20 septembrie, la nivelul judeţului Suceava se desfăşoară campania de informare şi prevenire denumită „10 pentru Siguranţă”. Este o campanie de anvergură în care sunt implicate mai multe structuri ale MAI: Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Poliţia de Frontieră, cu sprijinul Prefecturii Suceava şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
Temele principale ale campaniei sunt violenţa în mediul şcolar, consumul de alcool şi droguri, traficul de persoane, fenomenul de bullying, securitatea împotriva incendiilor şi siguranţa rutieră.
În prima zi a campaniei, s-au desfăşurat activităţi de informare şi prevenire în zona centrală a municipiului Suceava dar şi în zona hypermerket-urilor şi în zone rurale din proximitatea municipiului Suceava. Poliţiştii şi colegii din celelalte structuri le-au explicat copiilor, părinţilor şi bunicilor ce înseamnă să adopţi un comportament preventiv care să te ferească de riscuri.
În prima zi a campaniei au fost distribuite peste 300 orare şcolare cu mesaje preventive dar şi alte ghiduri, stick-ere şi materiale de informare.
Campania are ca scop creşterea gradului de informare a elevilor, părinţilor şi profesorilor în legătură cu riscurile infracţionalităţii din unităţile de învăţământ şi zonele adiacente acestora.