Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava a primit certificatul „Label France Education”, marcă a calităţii învăţământului bilingv francofon, oferit de Guvernul Franţei în urma unui proces laborios de evaluare.
Colegiul sucevean obţine pentru a doua oară acest atestat, valabil timp de trei ani, după ce, în anul 2016, a primit certificatul pentru excelenţă în domeniul învăţământului bilingv francofon.
„<Label France Education> este o etichetă de recunoaştere internaţională, o marcă de calitate atribuită instituţiilor şcolare străine care asigură în afara graniţelor Franţei un învăţământ bilingv francofon de calitate. Pentru evaluare am depus un dosar amplu referitor la secţia francofonă, proiecte, activităţi etc.”, a menţionat prof. Laura Ciurari, responsabila filierei francofone de la Colegiul ”Petru Rareş”.
Aceasta a menţionat că eliberarea acestui certificat vine cu o serie de beneficii pentru profesori şi elevi: acces pentru cadrele didactice la o reţea digitală de date şi informaţii, stagii de formare în străinătate pentru profesori, prezenţa la clasă a unui stagiar, un vorbitor nativ de limbă franceză, care desfăşoară activităţi cu elevii.
”<Label France Education> există din 2012, iar în 2018 număra 285 de filiere bilingve din 53 de ţări, însumând un număr de 110.000 de elevi. În România, această etichetă a fost acordată liceelor bilingve din 13 oraşe”, a mai arătat Laura Ciurari.
Certificatul a fost eliberat de Ministerul Francez al Europei şi Afacerilor Externe.
Prima clasă bilingvă de franceză de la Colegiul ”Petru Rareş” a fost înfiinţată în 1991, în 2003 colegiul fiind selectat, alături de alte unităţi şcolare din ţară, într-un program prin care erau înfiinţate secţii bilingve francofone. Astfel, elevii pot studia discipline non-lingvistice în limba franceză şi susţin bacalaureatul francofon, pe diploma lor menţionându-se “secţie bilingvă francofonă”. Colegiul este singurul din Suceava care are secţie bilingvă francofonă.
În prezent, colegiul arelocuri la secţiunea bilingv franceză pentru clasa de matematică – informatică (14 locuri) şi pentru clasa de ştiinţe sociale (14 locuri).