Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan se întreabă dacă România va putea să-şi respecte angajamentele luate faţă de partenerii NATO, în special cea privind alocarea a 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile raportate nevoilor de apărare. Această temere vine din faptul că
deficitul bugetar al bugetului general consolidat a urcat în primele 7 luni la peste 18 miliarde de lei, ceea ce ar putea însemna ca şi bugetul pentru apărare din acest an să fie afectat.
„În baza consensului politic obținut de președintele României, țara noastră a fost între primele state membre care a concretizat efectiv, prin programările bugetare anuale, alocarea a minimum 2% din PIB pentru apărare. Din păcate, însă, execuțiile bugetare anuale ne-au demonstrat că Guvernul își menține cu dificultate acest angajament, fie din cauza întârzierilor în realizarea licitațiilor pentru înzestrarea Armatei Române, fie din cauza imposibilității utilizării creditelor bugetare în ultimele două luni ale anului, fie chiar din necesitatea de a corecta deficitul bugetar tot mai mare de la un an la altul”, a arătat Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean speră ca deciziile pe care le vor lua actualii guvernanţi să nu aibă repercusiuni în relaţia cu aliaţii strategici. Şi asta după ce România a fost puternic apreciată pentru decizia de a aloca 2% din PIB pentru apărare, în special de către Președintele Statelor Unite ale Americii, iar acest angajament a condus deja la încheierea unui memorandum între țara noastră și partenerul nostru strategic.
În acest context, Ioan Balan s-a adresat ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, căruia îi solicită informații cu privire la execuția bugetară a Ministerului Apărării Naționale pentru primele 8 luni din anul 2019.
„Vă solicit să îmi prezentați informații cu privire la cheltuielile propuse/realizate privind înzestrarea Armatei Române și dacă Ministerul Apărării Naționale va reuși să realizeze programul pentru acest an”, se mai arată în documentele trimise către Ministerul Apărării Naţionale.