Tot mai multe familii care au decis cu ani în urmă să ia calea străinătăţii se hotărăsc să se întoarcă acasă împreună cu copiii lor şi să înceapă o viaţă nouă.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, în ultimii ani numărul elevilor care s-au întors şi au dorit să se înscrie în şcolile din judeţ a crescut constant.
În anul şcolar 2018-2019, 1.162 de elevi au părăsit şcolile din străinătate şi au revenit pe băncile unităţilor din judeţ, părinții lor solicitând echivalarea studiilor urmate peste hotare.
Cei mai mulţi s-au întors din Italia, Spania, Grecia şi Portugalia.
”Copiii cetăţenilor români se pot întoarce oricând în ţară, iar noi avem datoria să-i înscriem pentru ca ei să frecventeze şcoala. Sunt mai mulţi de la an la an, numărul acestora a crescut constant”, a menţionat inspector şcolar adjunct Alexandra Chirilă.
Aceasta a mai arătat că cei mai mulţi elevi - 501 – sunt din învăţământul primar, 236 - învăţământ gimnazial, 94 – ciclul liceal, 6 - nivel profesional.
„Pentru 51 dintre ei s-au înaintat acte către Ministerul Educaţiei deoarece IŞJ nu este abilitat să echivaleze diplome. De exemplu, am avut cazul unui absolvent cu diplomă eliberată de o universitate din Italia, iar instituţia noastră nu are competenţe în acest sens”, a completat Chirilă.
În multe cazuri, elevii remigranţi, căci aşa se numesc elevii care au studiat o perioadă peste graniţe, după care s-au întors acasă, întâmpină mari dificultăţi în a se acomoda şi în a vorbi limba maternă. În multe cazuri, aceştia nu au cunoscut niciodată şcoala românească, ba chiar s-au născut peste graniţe, ceea ce îngreunează şi mai mult munca profesorilor care lucrează cu ei.
De cealaltă parte, zeci de elevi părăsesc şcolile sucevene, după ce părinţii lor găsesc slujbe mai bine plătite peste hotare.
121 de elevi au solicitat, în anul şcolar trecut, echivalarea studiilor pentru a învăţa în şcoli din afara ţării.