Procurorii de la Parchetul Militar Iaşi au reacţionat ieri şi au transmis un comunicat oficial din care rezultă că nu ar fi nici o diferenţă între spray-ul folosit de femeia jandarm la intervenţia din data de 19 iulie 2019 din parcul central din Vatra Dornei şi spray-urile pe care le are în dotare Jandarmeria Română. Informaţia a fost furnizată pentru Mediafax, după ce s-a spus că acel spray folosit de Ana Maria Florescu era unul de apărare împotriva câinilor.
„S-a dispus expertiză la IML Iaşi şi s-au primit rezultatele la obiectivele dispuse. La acest moment din rezultatele expertizei rezultă că spray-ul lacrimogen care nu era în dotare folosit la data de 19.07.2019 de cadrul militar jandarm conţine o substanţă identică cu cea din spray-ul lacrimogen din dotarea militarilor jandarmi din cadrul IJJ Suceava - Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei", se arată într-un comunicat al procurilor militari, remis către Mediafax..
La Parchetul Militar Iaşi a fost înregistrată o plângere penală şi se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri. Plângerea penală a fost depusă de Ioan Marocico, avocatul familiei lui Ioan Csapai, bărbatul care a decedat după intervenţia brutală din luna iulie.
Bogdan Cruceanu, şeful Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, i-a ordonat subalternei Ana Maria Florescu să predea anchetatorilor un spray din dotarea Jandarmeriei, nu cel pe care l-a folosit.
„În calitate de comandant al Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei i-a ordonat în mod direct predarea spray-ului din dotare sub pretextul că acela este spray-ul folosit de ea pentru imobilizarea victimei, deşi cunoştea adevărul cu privire la spray-ul folosit. Poziţia pe care au avut-o cei doi, respectiv Bogdan Cruceanu Bogdan şi Ana Maria Florescu, este una menită să inducă în eroare organele de urmărire penală”, se arată în plângerea depusă la Parchetul Militar Iaşi.
Se aşteaptă raportul de expertiză medico-legală
Ancheta în cazul morţii lui Ioan Csapai, bărbatul de 55 de ani care a murit la Vatra Dornei după intervenţia în forţă a jandarmilor, este în faza administrării probelor şi se mai aşteaptă ca la dosar să fie depus şi raportul medico-legal din care să rezulte dacă intervenţia jandarmilor a avut legătură cu decesul.
Până în prezent, legiştii au emis un raport preliminar şi au stabilit că trei sunt cauzele morţii lui Ioan Csapai, respectiv insuficienţă cardio-respiratorie acută, peritonită generalizată şi infarct enteromezenteric total.
Intervenţia jandarmilor care s-a soldat cu decesul lui Ioan Csapai a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 19 iulie, în zona Parcului Municipal Vatra Dornei, cu ocazia Festivalului de Folclor pentru Copii și Tineret.
Totul a plecat de la o reclamaţie a unui tată, care le-a spus oamenilor legii că un bărbat i-ar fi pipăit fiica indecent de mai multe ori. Echipajul de jandarmi aflat în zonă l-a identificat ca suspect pe Ioan Csapai, iar încercarea de a-l încătuşa s-a transformat într-un fiasco total, care a fost filmată de o persoană aflată în parc. De altfel, aceste imagini vor constitui un element important în ancheta pe care o derulează Parchetul Militar Iaşi.
Pe imagini se poate observa cum suspectul este la pământ, iar peste el sunt doi jandarmi. În jurul celor trei se învârtea o femeie jandarm, care la un moment dat scoate spray-ul lacrimogen pe care îl avea în dotare şi de la 10-15 centimetri pulverizează un jet spre faţa suspectului.
Potrivit normelor în vigoare, folosirea spray-ului lacrimogen este admisă doar când jandarmul este atacat, ceea ce nu este valabil în cazul de faţă, şi nu de la o distanţă mai mică de 1,5 metri de suspect.
Bărbatul imobilizat intră în stop cardio-respirator, iar la faţa locului este chemat de urgenţă un echipaj medical, dar în final Ioan Csapai a murit.