Cu zâmbete pe chip şi bucurie în suflet, zeci de elevi au păşit luni, 2 septembrie, în Şcoala Primară „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, unde personalul instituţiei de învăţământ îşi propune să „cultive valori creştine în conştiinţa copiilor, să crească frumos şi sănătos în societatea de astăzi”. 47 de elevi din clasele I şi a II-a şi 22 de elevi din clasa pregătitoare, alături de 220 de preşcolari ai Grădiniţei cu Program Prelungit „Sfântul Ioan cel Nou”, au păşit ieriîn noul an şcolar 2019-2020.
Slujba religioasă de deschidere a noului an şcolar a fost oficiată de un PS Damaschin Dorneanul,episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi de preotul Vartolomeu Chira, de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. După săvârşirea slujbei, copiii de clasă pregătitoare au păşit timid, dar sigur spre clase, pe sub arcada de flori realizată de copiii mai mari, unde au descoperit un univers în care joaca şi jocul dezvăluie lumi neştiute.
„Fără o Românie educată nu putem să avem pretenţia că va fi şi o societate mai civilizată”
„Este început de septembrie, dar este un soare de cuptor. Să dea Domnul ca acest soare să rămână pe dinlăuntrul şi când vor fi nori afară, soare pe dinlăuntrul profesorilor, soare pe dinlăuntrul părinţilor şi soare pe dinăuntrul nostru, al slujitorilor Bisericii. Dacă îi vom întâmpina pe copii cu mai multă căldură, atunci nădăjduim că ceea ce se seamănă va creşte. Unde nu este căldură, nu răsare prea mult. Dar unde este căldură, atunci rodirea este frumoasă. Nu este suficient doar ce facem noi, oamenii, de aceea am cerut ajutorul lui Dumnezeu”, a spus în cuvântul său de învăţătură PS Damaschin Dorneanul,episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, completând că şi părinţii copiilor au un rol important în educaţie, contând mult colaborarea dintre şcoală, familie, biserică.
„Fără o Românie educată nu putem să avem pretenţia că va fi şi o societate mai civilizată. Proporţional cu educaţia tinerei generaţii va fi şi nivelul de trai şi nivelul de cultură şi nivelul de vieţuire, în general, în România anilor 2030 (când, teoretic, vor termina studiile aceşti copilaşi) şi după această dată”, a mai completat PS Damaschin Dorneanul.
Directoarea Maria Doncean: „Să fim toleranţi, să fim mai buni, să învăţăm împreună, să fim aşa cum Dumnezeu ne vrea”
Profesoara Elisabeta Livan, cadru didactic la Şcoala Primară „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a avut un mesaj către elevii şcolii: „Ne dorim din suflet, dragi copii, ca în acest an şcolar să vă jucaţi, să vă jucaţi mult şi să descoperiţi lumea din jurul vostru, să vă lărgiţi orizontul, să dobândiţi noi deprinderi, să învăţaţi cum să învăţaţi şi mai ales să puneţi pietre de temelie la baza educaţiei voastre ce vă va urma toată viaţa”.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a afirmat că la această şcoală „se pun bazele performanţei” şi a apreciat că elevii de la această şcoală poartă uniforme, proiectul de introducere a uniformelor în şcolile sucevene fiind susţinut şi de primarul Lungu. „Îmi pare rău că municipalitatea nu poate ajuta foarte mult această şcoală. Noi, astăzi, doar dirijăm sumele care vin de la statul român, de la Guvern, prin bugetul primăriei, şi nu avem posibilitatea să dăm bani mai mulţi de la municipalitate. Noi, eu personal, facem demersuri în acest sens, în aşa fel încât să nu fie nici un fel de discriminare, să putem să finanţăm şi acest învăţământ privat. Aşa cum ajutăm toate şcolile din oraş, pe criterii de performanţă, cred că putem face acest lucru şi pentru şcoala dumneavoastră”, a completat primarul Lungu.
Directoarea Şcolii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, prof. Maria Doncean, le-a urat copiilor „un an şcolar cu bucurii, cu împliniri, cu cât mai puţine emoţii, cu succes. Să fim toleranţi, să fim mai buni, să învăţă împreună, să fim aşa cum Dumnezeu ne vrea”.
Emoţii, flori, zâmbete, speranţe, toate au „îmbrăcat” într-un mod armonios evenimentul de deschidere a Şcolii Primare „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” din acest an. La eveniment au fost prezenţi şi inspector şcolar general adjunct- prof. Alexandra Chirilă, inspector şcolar - prof. Cezar Anuţei şi inspector responsabil de învăţământul primar - prof. Adriana Coţovanu.