Senatorul de Suceava Ilie Niţă a explicat, ieri, într-o conferinţă de presă, de ce a părăsit ALDE şi s-a înscris în PSD, la scurt timp după ce partidul pe listele căruia a obţinut mandatul de parlamentar a ieşit de la guvernare. Astfel, senatorul a declarat că „azi a venit timpul să-mi iau rămas bun de la cooperarea cu colegii din echipa ALDE”, şi asta deoarece are o „viziune diferită” faţă de decizia ALDE de a părăsi guvernarea.
„Nu vreau să fiu asimilat cu cei care au decis acest lucru”, a afirmat Niţă, motivul fiind „promisiunile făcute electoratului sucevean, românilor” în anul 2016, când a candidat. ”Nu vreau ca cetăţenii să mă considere un laş”, a spus senatorul. Întrebat dacă este mai onorabil să fie considerat trădător decât laş, Ilie Niţă a afirmat că gestul său faţă de ALDE şi faţă de cei care au votat acest partid nu este de trădare, ci „un act de demnitate”, „de a sprijini guvernul, de a fi alături de PSD la guvernarea României”.
„PSD este o forţă, un partid puternic, nu s-a dezminţit niciodată, iar pe plan local colaborarea ALDE-PSD a fost foarte bună. Cu cei din PSD ne cunoaştem de mult timp şi le mulţumesc pentru că m-au acceptat în marea familie a PSD”, a declarat Niţă.
De asemenea, el s-a arătat dezamăgit faţă de actuala linie politică a ALDE şi de alianţa cu partidul lui Victor Ponta, Pro România, spunând că miercuri dimineaţă, când a plecat de la Bucureşti spre Suceava, preşedintele ALDE era Călin Popescu Tăriceanu, iar când a ajuns aici a văzut la televizor că „s-a pecetluit alianţa cu Pro România”, iar copreşedinte al alianţei, din partea ALDE, era Norica Nicolai.
Prognoza senatorului Niţă pentru ALDE este că va dispărea, înghiţit de Pro România, iar pentru PSD, că va păstra guvernarea. „Nu se doreşte atât de mult din partea opoziţiei ca Guvernul să pice”, a mai spus el.
Intrarea lui Ilie Niţă în rândul social-democraţilor a fost validată, ieri, de Biroul Permanent Judeţean al partidului. PSD este al cincilea partid de pe traseul politic al lui Ilie Niţă. A fost membru PD, partid din care a fost exclus în 2004, apoi membru PRM, de unde a fost exclus în 2009, după care s-a înscris în PNL, de unde a fost exclus în 2015. La alegerile parlamentare din 2016 a candidat la Senat din partea ALDE şi a obţinut mandatul de senator la redistribuire. Ieri a declarat că va rămâne membru PSD şi dacă partidul trece în opoziţie.