A doua săptămână a examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie, aduce în prim-plan probele de evaluare a competenţelor candidaţilor.
Chiar dacă aceste testări nu se apreciază prin note, ci prin calificative, probele sunt obligatorii pentru promovarea bacalaureatului.
Proba orală la limba română (de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română, aşa cum este oficial denumită) s-a desfăşurat în zilele de 27 şi 28 august. După susţinerea acestei probe (ca şi în cazul celorlalte probe orale), toţi candidaţii vor fi admişi, indiferent de cum se descurcă în faţa comisiei. Elevii primesc calificative aferente nivelului de competenţă corespunzător: utilizator mediu, avansat şi experimentat.
225 de candidaţi din judeţ au fost înscrişi pentru prima probă orală a bacului.
Pe 30 august şi 2 septembrie se desfăşoară proba de evaluare a competenţelor digitale, la care sunt aşteptaţi 221 de candidaţi. Proba se susţine în laboratoarele de informatică, iar în funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul în utilizarea calculatorului al candidatului, după cum urmează: „utilizator începător” (0-25 puncte), „nivel mediu” (26-50 p.), „avansat” (51-74 p.) şi „experimentat” (75-100 p.).
Pe 2 şi 3 septembrie urmează evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, probă la care sunt înscrişi 228 de candidaţi.
Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 3 septembrie (până la ora 12:00).În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 şi 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.