Timp de 10 zile, 16 tineri voluntari din organizaţia flamandă Bouworde VZW au făcut voluntariat alături de tineri din Centrul pentru Inovaţie, Voluntariat şi Iniţiativă Comunitară CIVIC Jr Moldoviţa şi au reuşit să renoveze biblioteca Liceului Tehnologic ”Vasile Cocea” din localitate. Munca n-a fost deloc simplă, tinerii participând efectiv la tot ce a însemnat muncă de şantier: turnat şapă, tencuit, văruit, finisat pereţii şi montat parchet. Pe lângă toate acestea, ei au demontat şi remontat mobilierul bibliotecii, realizând catalogarea şi reorganizarea întregii bibliotecii. Tinerii flamanzi au sprijinit şi financiar întreaga renovare, ei identificând şi colectând, înainte de a veni în România, fondurile necesare întregii acţiuni.
Biblioteca liceului a fost reorganizată şi modulată după metode moderne
Renovarea bibliotecii face parte din proiectul ”Voluntariat în spiritul cercetăşiei belgiene”, şcoală de vară organizată de Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” din Moldoviţa în parteneriat cu Asociaţia de Ajutor Mutual ADAM Moldoviţa, beneficiind de sprijinul organizaţiei Bouworde VZW, care derulează în fiecare vară tabere de construcţie socială, ecologică sau tehnică în diferite ţări din Europa, Africa, Asia sau America Latină. Acesta a fost al doilea an în care tinerii din această organizaţie fac voluntariat în şcoala din Moldoviţa, în vara anului 2018 ei renovând integral o sală de clasă care a devenit cabinet de geografie.
Daniela Ceredeev, directorul Liceului Tehnologic din Moldoviţa, ne-a vorbit despre munca voluntarilor: ”Nimic nu a fost prea greu sau de netrecut pentru ei. Nici o prejudecată, nici o încrâncenare, nici un refuz. Iar rezultatele muncii lor mărturisesc determinarea lor de a produce o reală şi durabilă schimbare. Am văzut la ei responsabilitate socială asumată cu zâmbetul pe buze şi cred că e un foarte bun model de iniţiativă şi pentru tinerii noştri.”
Biblioteca şcolii, care conţine peste 25.000 de volume, a fost reorganizată într-un spaţiu luminos şi prietenos, care cuprinde acum mai multe zone modulare: zona pentru acces liber la raft, cea destinată lecturii, zona atelierelor de creaţie şi comunicare, precum şi zona pentru consultare a cărţilor.
Impresionată de derularea întregului proiect, Daniela Ceredeev a concluzionat:”Aş vrea ca astfel de poveşti de construcţie socială, cu eroi care cred în onestitate şi în trăinicia lucrului cu suflet făcut, să ne devină mod de viaţă.”
Comunitatea din Moldoviţa este înfrăţită de foarte mulţi ani cu comunitatea din Klubeke, Belgia, şi datorită înfrăţirii dintre cele două comunităţi în această perioadă s-au dezvoltat foarte multe proiecte în această localitate.