Seceta şi uscăciunea manifestată în ultima perioadă au favorizat izbucnirea, în interval de doar câteva ore, a mai multe incendii în judeţul Suceava. Două gospodării au fost grav afectate de flăcările dezlănţuite, focul cuprinzând şi depozite de furaje sau vegetaţie uscată.
Prima alarmă s-a dat luni după-amiază, în jurul orei 15.20, din localitatea Pârteştii de Sus, unde a fost sesizată izbucnirea unui incendiu la gospodăria unui bărbat de 51 de ani. La locul incendiului au ajuns pompierii militari de la subunităţile din Solca, Gura Humorului şi Suceava, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din comunele Cacica, Comăneşti şi Botoşana, care au intervenit cu şase autospeciale pentru localizarea şi lichidarea incendiului. La sosirea echipajelor ardeau construcţiile din gospodărie, majoritare din lemn, existând pericol de propagare şi la proprietăţile învecinate. Pompierii s-au luptat aproape 6 ore pentru lichidarea incendiului, în urma căruia au ars casa şi anexele din gospodărie, pe o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi. Flăcările au distrus bunuri casnice, utilaje agricole, plante furajere şi alte bunuri, precum şi actele personale ale proprietarilor, prejudiciul înregistrat fiind de circa 200.000 de lei. Focul a degradat gardul şi o parte din finisajele exterioare ale locuinţei dintr-o proprietate învecinată. În urma cercetărilor întreprinse de pompieri s-a stabilit că incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit produs la un cablu electric neizolat.
Depozite de furaje şi vegetaţie uscată cuprinse şi distruse de flăcări
Câteva zeci de minute mai târziu, pompierii au fost sesizaţi despre izbucnirea unui incendiu de vegetaţie uscată în satul Grămeşti. Flăcările au cuprins circa un hectar de ierburi uscate, fiind necesară intervenţia pompierilor din cadrul Gărzii de Intervenţie Siret pentru limitarea şi lichidarea incendiului.
La doar un sfert de oră diferenţă de semnalarea celui de-al doilea incendiu era anunţată izbucnirea flăcărilor la un depozit de furaje în aer liber, în satul Poiana din comuna Zvoriştea. La locul incendiului au ajuns angajaţii Detaşamentului de Pompieri Suceava şi lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Zvoriştea, care au fost nevoiţi să intervină cu patru autospeciale şi un utilaj pentru localizarea şi lichidarea flăcărilor care cuprinseseră o stivă de fân şi lucernă de 15 metri lungime. În incendiu au ars circa 20 de tone de furaje şi s-au degradat alte 10 tone de fân uscat, pompierii concluzionând la finalul celor 3 ore de intervenţie faptul că izbucnirea flăcărilor s-a datorat folosirii intenţionate a unei surse de aprindere.
Un alt depozit de furaje a fost cuprins de flăcări în satul Broşteni din comuna Drăguşeni, alarma fiind dată în jurul orei 16.25. Aici au fost nevoiţi să intervină angajaţii Detaşamentului de Pompieri Fălticeni împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Drăguşeni, care au ajuns la faţa locului cu trei autospeciale de intervenţie.
La sosirea acestora ardeau căpiţe şi baloţi de fân, existând pericol de propagare la o casă de locuit din apropiere. În incendiu au fost distruse două căpiţe de fân şi aproximativ 200 de baloţi de fân, pagubele înregistrate fiind de circa 2.000 de lei. În final concluzia pompierilor a fost aceeaşi, că incendiul a izbucnit de la un foc deschis făcut în apropiere, iar poliţiştii fac cercetări într-un dosar deschis pentru distrugere din culpă.
O altă gospodărie a fost cuprinsă de flăcări în localitatea Mironu
În jurul orei 19.00, o altă alarmă venită din comuna Valea Moldovei, satul Mironu, i-a pus în alertă pe pompierii Gărzii de Intervenţie Gura Humorului şi pe lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cornu Luncii, după ce au fost informaţi despre izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din localitate. În scurt timp trei autospeciale şi o ambulanţă SMURD au ajuns la faţa locului, unde erau cuprinse de flăcări adăpostul de animale şi depozitul de furaje, construcţii în corp comun, cu pericol de propagare la casa de locuit a gospodăriei. Flăcările au distrus cele două anexe pe o suprafaţă de 25 de metri pătraţi şi circa 10 tone de fân. În acelaşi timp, în incendiu s-a degradat un perete de la casă pe o porţiune de aproximativ 10 metri pătraţi. În final pompierii au stabilit că focul a izbucnit din cauza efectului termic al curentului electric, generat de un cablu electric deteriorat.