Iniţiat în 2004, programul social ”Bani de liceu” va fi derulat de Ministerul Educaţiei şi în următorul an şcolar. Liceenii cu posibilităţi materiale reduse pot beneficia de o bursă lunară de 250 de lei, pe perioada cursurilor, dacă se încadrează în condiţiile impuse de program.
Ministerul de resort oferă acest sprijin financiar liceenilor care provin din familii al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii, este de maximum 500 de lei.
Conform calendarului de desfăşurare a programului, depunerea cererilor se face în intervalul 15-25 septembrie, la secretariatele unităţilor de învăţământ unde sunt înmatriculaţi elevii eligibili.
Efectuarea anchetelor sociale este programată pentru perioada 26 septembrie - 15 octombrie, urmând ca cererile să fie centralizate până pe 16 octombrie, pe www.banideliceu.edu.ro.
Lista de beneficiari va fi afişată pe 17 octombrie, până pe 21 octombrie fiind depuse contestaţiile.
Rezolvarea lor este programată în perioada 22-25 octombrie.
Pentru a primi bursa pe toată durata anului şcolar, liceenii trebuie să frecventeze cursurile, să nu acumuleze mai mult de 20 de absenţe lunar şi să nu aibă media la purtare scăzută. În caz contrar vor rămâne fără aceşti bani.
În 2018, alături de alte judeţe ale Moldovei, Iaşi, Vaslui şi Botoşani, Suceava a ocupat primele poziţii în ceea ce priveşte numărul dosarelor depuse şi aprobate în acest program social.
4.596 a fost numărul de cereri aprobate în Suceava. La nivel naţional, prin centralizarea listelor finale transmise de către inspectoratele şcolare judeţene a rezultat un număr total de 40.805 solicitanţi eligibili.
Documente necesare
Lista de acte necesare pentru depunerea dosarului se găseşte la adresa: http://www.edu.ro/bani-de-liceu.
Cât priveşte stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie, se vor lua în calcul toate veniturile realizate de membrii familiei în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii, cu excepţia: alocaţiei de stat, alocaţiei suplimentare pentru familiile cu mulţi copii, burselor de studii şi burselor sociale, precum şi a altor ajutoare cu caracter social acordate elevilor. Autorităţile locale efectuează anchete sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor care solicită sprijin financiar.