Consilierii locali suceveni au decis ieri, prin vot, ca viceprimarul Lucian Harşovschi să fie înlocuitor de drept al primarului Ion Lungu, adică să preia temporar prerogativele de primar, atunci când edilul este plecat în delegaţii sau în concediu.
Desemnarea unui viceprimar drept înlocuitor al primarului se practica şi până acum, dar nu de către Consiliul Local, această măsură fiind una dintre noutăţile introduse prin modificarea Codului Administrativ.
Deşi lucrurile erau aparent simple, cei care deţin majoritatea în deliberativul local stabilind viceprimarul care să fie înlocuitor de drept, momentul s-a dovedit a fi unul tensionat, pentru că PSD a încercat să „rupă” alianţa locală PNL-PMP, prin care este asigurată majoritatea simplă.
Mai exact, propunerea lui Daniel Prorociuc (PNL) ca Lucian Harşovschi să fie înlocuitor de drept a primarului a fost urmată de o intervenţie a liderului grupului PSD, Vasile Mocanu, care a solicitat să se supună la vot candidatura ambilor viceprimari.
„Nu am nimic împotrivă, dacă doreşte dl Andronache. Trebuie să fie şi el de acord...”, a punctat Ion Lungu, care a precizat că nu le poate interzice cineva să-l nominalizeze.
Lucrurile au fost rapid lămurite de către viceprimarul Marian Andronache:
„Ţelul meu politic nu este de a fi înlocuitor de primar. Oricum aş fi refuzat orice propunere”.
La votul pe propunere, Lucian Harşovschi a beneficiat de susţinerea totală a trei dintre facţiunile politice din deliberativul local, primind 13 voturi „pentru” - 9 PNL, 2 PMP şi 2 ALDE, iar de la PSD 7 „împotrivă” și o „abținere” (o mică răzvrătire față de linia trasată de conducerea de partid). De altfel, la început de mandat, Harșovschi a fost desemnat viceprimar inclusiv cu voturile a doi consilieri PSD.
Proiectul de hotărâre final, cu viceprimarul desemnat înlocuitor de drept al primarului, a fost votat cu majoritate absolută (jumătate plus unu din total), aşa cum era necesar pentru a trece, având 13 „pentru” şi 8 „abţineri”.