Numărul camerelor video de supraveghere video care vor filma zi şi noapte ce se întâmplă pe străzile municipiului Suceava, dar şi în alte zone de interes public, va fi suplimentat în perioada următoare, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor.
Decizia a fost luată în şedinţa de joi a Consiliului Local, prin aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor economici ai obiectivului de investiţii „Extindere sistem de monitorizare a municipiului Suceava”.
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 526.384 de lei şi cuprinde achiziţia a 30 de camere video de supraveghere, dintre care o parte optimizate pentru a putea fi vizualizate inclusiv numerele de înmatriculare ale maşinilor aflate în trafic, extinderea reţelei de fibră optică pe o distanţă mai mare de 12 kilometri, extinderea cablurilor FTP pe aproape 2,7 kilometri, precum şi noi echipamente pentru dispeceratele aflate în sediul Primăriei Suceava şi în cel al Poliţiei Locale Suceava.
Conform proiectului de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu, în momentul de faţă, în municipiul reşedinţă de judeţ există peste 300 de străzi care fac legătura dintre cartiere şi centrul oraşului.
Municipiul reşedinţă de judeţ beneficiază în prezent de un sistem de supraveghere video format dintr-o reţea de 146 de camere video.
„Aceste camere sunt instalate pe mare parte dintre arterele importante, precum şi pe unele străzi secundare de legătură, dar s-a constatat că nu sunt suficiente şi este nevoie de extinderea şi îmbunătăţirea sistemului. În vederea asigurării unui climat optim pentru desfăşurarea procesului de păstrare a ordinii în municipiul Suceava, cât şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale ce se comit se impune adoptarea unor masuri de siguranţă mai eficace prin extinderea centrului de supraveghere şi a sistemului video”, consideră primarul Sucevei, Ion Lungu.
Drept urmare, se propune montarea unui sistem video folosind o reţea optică cu amplasare integral aeriană pe stâlpii existenţi sau pe alte mijloace de ancorare în funcţie de situaţia din teren, în 30 de zone-cheie, care au fost stabilite în baza informaţiilor din teren ca fiind „locuri favorabile privind infracţionalitatea”.
Acestea sunt:
- Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare;
- Staţia de autobuz „Vasile Pârvan” cu punct final strada Plevnei;
- Locaţia noii autobaze Burdujeni Sat – strada Căpitan Grigore Andrei;
- Ieşirea spre Botoşani în zona Torino;
- Legătura între Gara Burdujeni şi Şcoala „Ghica Voievod”;
- Staţia de autobuz Orizont;
- Staţia de autobuz Iric;
- Staţia de autobuz Carrefour;
- Legătura Jandarmeria Suceava cu strada Calea Unirii;
- Zona de intersecţie a străzii Traian Vuia cu Calea Unirii;
- Zona de intersecţie a străzii Petru Rareş cu Calea Unirii;
- Staţia de autobuz TPL Mobilă;
- Staţia de autobuz TPL Obcini;
- Spaţiu de joacă cartier Obcini, Aleea Gavril Tudoraş;
- Spaţiu de joacă cartier Burdujeni, strada Amurgului;
- Sens giratoriu Galeria, ieşirea spre Fălticeni;
- Parcul Copilului situat în cartierul Burdujeni;
- Zona sensului giratoriu strada Mitropoliei;
- Strada Gheorghe Doja în zona Şcolii Nr. 7 „Grigore Ghica Voievod”.
Conform iniţiatorului, sistemul video de supraveghere are rolul de a proteja populaţia împotriva faptelor antisociale, de a aduce un plus de linişte şi confort psihic în rândul cetăţenilor, dar şi de a reduce numărul faptelor de natură antisocială.
Sistemul de supraveghere video vine în întâmpinarea autorităţilor ce au ca obiectiv asigurarea ordinii şi liniştii publice, paza şi protecţia obiectivelor de interes public, precum şi a activităţilor de combatere a criminalităţii sociale: Poliţia Municipiului Suceava, Poliţia Locală, Jandarmeria, IPJ, precum şi alte servicii din cadrul MAI.