Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 196 (7197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Fiasco

La informarea privind votul în străinătate au participat doi suceveni din diaspora şi circa 50 de reprezentanţi ai instituţiilor statului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acţiunea din cadrul campaniei naţionale “Informare acasă! Siguranţă în lume!" derulată pentru românii din diaspora, de către Ministerul Românilor de Pretutindeni, s-a bucurat, la Suceava, de prezenţa a doi suceveni care lucrează în străinătate. Prefectura, instituţie organizatoare, a fost reprezentată de directorul de cabinet al prefectului, Bogdan Filip, în timp ce de la Consiliul Judeţean, care a avut statut de invitat, a fost preşedintele Gheorghe Flutur. Au participat, de asemenea, primarul de Suceava, Ion Lungu, coordonatorul campaniei „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, subsecretarulul de stat Victor Ionescu, reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Eduard Anton, şi al Inspectoratului Școlar, Gabriela Mihai, cel al Inspectoratului de Jandarmi, col. Mihai Lungu, al ISU, col. Costică Ghiaţă, şeful Centrului Militar Judeţean, col. Mugurel Anton, şefa filialei Suceava a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Liliana Orza, directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuţa, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Romeo Butnariu, alţi reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi de sub autoritatea Consiliului Judeţean şi primari din judeţ, în total circa 50 de persoane.

Cei doi suceveni din străinătate care au participat la această întâlnire sunt stabiliţi în Italia, iar unul dintre ei, Cristian Pascariu, le-a spus organizatorilor că mulţi prieteni de-ai săi ar fi fost interesaţi de temele discutate, dar din păcate s-au întors deja în ţările în care lucrează. El a spus că astfel de acţiuni ar trebui organizate în prima parte a lunii august, nu spre sfârşit şi că ar fi mai utile dacă reprezentanţii Ministerului Românilor de Pretutindeni s-ar întâlni cu comunităţile de români în străinătate, nu în România. „Mulţi români din străinătate sunt neinformaţi. Eu locuiesc în Torino şi cunosc foarte mulţi români în vârstă, care nu au acces sau nu ştiu să folosească un calculator. Ei nu pot fi informaţi online, aşa cum ni se spune; pentru ei ar trebui să mergeţi din poartă în poartă. Faceţi astfel de întâlniri în oraşele în care sunt mulţi români. Sunt oameni-punţi de legătură care pot ajuta cu organizarea”, a afirmat Cristian Pascariu.

 

„Cei din diaspora se simt folosiţi pentru că statul îşi aduce aminte de noi doar la vot”

Acesta a mai declarat că mulţi români din străinătate au sentimentul că „cei din diaspora se simt folosiţi pentru că statul îşi aduce aminte de noi doar la vot”. ”Cel mai dureros este că în diaspora sunt mulţi oameni în vârstă care lucrează fără contract, care sunt trataţi prost la locurile lor de muncă şi acceptă pentru că lipsa banilor te face să accepţi orice fel de condiţii”, a subliniat Cristian Pascariu, arătând că aceştia au nevoie şi de alte informaţii din partea statului român, nu numai despre cum se votează în străinătate.

Subsecretarul de stat Victor Ionescu şi-a arătat disponibilitatea de a participa la întâlniri cu comunităţile de români în străinătate, dacă va fi solicitat.

La rândul său, reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Eduard Anton, a amintit că înscrierea pentru votul prin corespondenţă se încheie pe 11 septembrie a.c., ceea ce l-a făcut pe liberalul Gheorghe Flutur să declare că va discuta cu prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, pentru ca cele două instituţii să organizeze împreună întâlniri cu primarii pentru ca aceştia să transmită concetăţenilor lor cu rude plecate în străinătate reglementările referitoare la vot. „Dacă vom avea o atitudine pasivă, va fi ca şi până acum. Din 4 milioane de români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondenţă vreo 20.000, deci nici 1%. Dacă nu ne vom ocupa de informarea lor, suntem toţi vinovaţi”, a afirmat Flutur.

 

În lipsa diasporei, reprezentanţii instituţiilor publice s-au informat unii pe alţii asupra lucrurilor utile românilor în străinătate

În cadrul întâlnirii, preşedintele CJ,  Gheorghe Flutur, a subliniat că iniţiativa unei Luni a Diasporei i-a aparţinut şi a demarat acest proiect încă din 2016. De asemenea, în cadrul Consiliului Judeţean Suceava funcţionează un birou al Diasporei, unic în ţară, prin care au fost soluţionate probleme ale românilor care trăiesc în afara graniţelor. Șeful administraţiei judeţene şi al liberalilor suceveni nu a pierdut ocazia de a remarca prezenţa a numai doi oameni din diaspora la dezbatere, dând de înţeles că organizatorii, respectiv Prefectura şi Ministerul Românilor de Pretutindeni, trebuiau să se implice mai mult. La rândul său, primarul Ion Lungu a menţionat că unul dintre cei doi reprezentanţi ai Diasporei a venit la invitaţia lui şi a arătat că evenimentul este bine-venit pentru că „diaspora este familia noastră lărgită”.

Scopul principal al acţiunii de ieri a fost informarea românilor din diaspora în legătură cu noile modificări legislative privind votul în străinătate şi asupra procedurilor de înregistrare pentru votul prin corespondenţă şi de ce acte au nevoie pentru a vota la secţie. În lipsa diasporei, informaţiile au fost transmise reprezentanţilor instituţiilor publice din Suceava.

La alegerile prezidenţiale din toamnă, românii din străinătate pot vota atât la secţia de votare, cât şi prin corespondenţă şi votul se desfăşoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin. Campania guvernamentală are ca obiectiv general informarea „corectă şi cât mai completă a potenţialilor migranţi români în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile pe care le au statele membre ale Uniunii Europene”. Totodată, se doreşte ca românii de pretutindeni „să afle mai multe despre programele pe care România le desfăşoară pentru a-i încuraja să revină acasă în număr cât mai mare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La informarea privind votul în străinătate au participat doi suceveni din diaspora şi circa 50 de reprezentanţi ai instituţiilor statului.
 Vizualizări articol: 1749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La informarea privind votul în străinătate au participat doi suceveni din diaspora şi circa 50 de reprezentanţi ai instituţiilor statului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei