Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a anunţat că Ministerul Finanţelor stabileşte regulile fiscale şi contabile de înregistrare a bacşişului. Finanţele sucevene au transmis un comunicat în care arată că la solicitarea industriei de profil, ministerul legiferează conţinutul economic al bacşişului în domeniul restaurantelor şi barurilor şi stabileşte regulile pentru înregistrarea acestuia. De precizat că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent că obiectivul acestei măsuri nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu şi clar, aşa cum există în numeroase alte ţări. Finanţele sucevene au mai transmis că proiectul de act normativ cuprinde mai multe reglementări, printre care definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestor sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestora de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului potrivit Codului fiscal. De asemenea, prin acest act se instituie obligaţia de evidenţiere pe bonul fiscal a bacşişului încasat de la clienţi, în cazul serviciilor de restaurant, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia, card/numerar/substitute de numerar. În acelaşi timp, în proiectul de lege se precizează că evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu şi se interzice condiţionarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacşişului. „De asemenea, se instituie obligaţia operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conţine rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului pe care acesta doreşte să îl ofere. Nivelul bacşişului oferit de client poate varia între 0% şi 15%. În acelaşi timp se instituie şi obligaţia operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacşişului, integral salariaţilor, potrivit unui regulament intern, şi de a le înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct”, se mai spune în comunicatul Finanţelor sucevene.
În proiect se mai precizează că bacşişul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”.
De precizat că pentru salariat, sumele provenite din bacşiş sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.